20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türkiye erken seçime gidebilir

Financial Times, AK Parti hakkındaki kapatma davası nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Anayasa Mahkemesi kararından sonra Türkiye'nin bir erken genel seçime gidebileceğini yazdı.

İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, AK Parti ile ilgili kapatma davasında gelinen aşamayı değerlendirirken, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının iktidar partisinin "kaderi" konusunda hüküm vermeye hazırlandıklarını yazdı.
Kapatma davasının finans piyasalarına etkilerine de dikkat çekilen haberde, borsanın 2,8 oranında değer kaybettiği hatırlatılırken, bu düşüşün büyük ölçüde uluslararası etkilerden kaynaklandığı, ancak AK Parti aleyhindeki kapatma davasının da yatırımcılar arasında karamsarlığa yol açtığı belirtildi. Davanın geçmişini de özetleyen gazete, şeriat düzeni getirmeye çalıştıkları suçlamalarını ve Türkiye'yi daha "İslami" bir ülke haline getirmeye yönelik gizli bir gündemleri olduğu iddiasını AK Parti yöneticilerinin reddettiğini kaydetti.

DAVA REDDEDİLEBİLİR

Davanın Türk kamuoyunun kayda değer bir bölümü ile silahlı kuvvetler ve basının da içinde bulunduğu laik devlet yapısı tarafından da desteklendiğini yazan gazete, Anayasa Mahkemesi'nin kararla ilgili dört alternatifi bulunduğuna dair yorumlara da dikkat çekti. FT bu alternatifleri, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının ortaya koyduğu gerekçeleri tümüyle reddetmek, bunları kabul edip partiyi kapatmak, bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan ve başka bazı isimleri parti siyasetinden yasaklamak, AK Parti'ye hazine yardımının yasaklanması kararına varmak olarak sıraladı. Gazetenin haberinde Türkiye'de görev yapan yabancı diplomatların, sonuç ne olursa olsun, Türkiye'nin önümüzdeki birkaç ay içinde erken seçime gideceğine inandıkları da kaydedildi.

AA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 06:40:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?