18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye hızla şişmanlıyor

Türkiye’de aşırı şişmanlık sorununun hızla arttığı, Türk halkının yüzde 25’inin olması gereken kilonun üzerinde olduğu bildirildi.
Tempo Dergisi’nin haberine göre, yanlış yaşam tarzı ve yanlış obezite tedavileri yüzünden, 2025 yılında obez bir toplum haline geleceğiz. Uzmanlara göre, Sağlık Bakanlığı acilen obezite tedavi merkezleri yönetmeliği çıkarmalı ve bir obezite etik kurulu oluşturulmalı. Obezite, yani aşırı şişmanlık, özellikle gelişmiş ülkelerde çok önemli bir sağlık sorunu. Hem bir metabolizma hastalığı olarak kişinin bedensel sağlığını doğrudan etkiliyor hem de toplumdaki değer yargıları nedeniyle ruhsal sağlığı bozuyor. Aşırı şişmanlık Türkiye’de de hızla artıyor, hatta 40 yaşın üzerinde yüzde 15’lere varan bir orana ulaşmış durumda.

Türkiye Diyabet Vakfı’nın, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ile ortak yaptığı bir çalışmaya göre, Türkiye’de 8.5 milyon civarında obez var. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, gittikçe benimsenen yanlış yaşam tarzı ve günümüzde uygulanan yanlış obezite tedavileri yüzünden 2025 yılında obez bir toplum haline geleceğimizi söylüyor.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, obezitenin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, ancak günümüzde obezite tedavisinin giderek bilimin dışına çıktığını ve uzman olmayan kişiler tarafından ele alındığını vurguluyor.

Obezitenin bir sağlık sorunu olduğunu, tedavisinin de endokrinologların, diyetisyenlerin, psikiyatrların ve spor hekimlerinin ortak hazırladığı bir program çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Yılmaz, "Ancak obezite, tıp dışı çevrelerin de büyük ilgisini çekmeye başlayan bir konu hline geldi. ABD’de yıllık obezite tedavisine harcanan para yılda 100 milyar dolar. Zayıflatma çayları, bitkileri, sabunları gibi pek çok ürün var. Bunların önemli bir bölümü de FDA (Food and Drug Administration/ABD Yiyecek ve İlaç İdaresi) ve Sağlık Bakanlığı tarafından onay almamış, sadece Tarım Bakanlığı’nın ruhsatıyla buraya gelen ürünler. Özellikle de vitaminlerin önemli bir bölümü böyle. Bunun ötesinde hiçbir yerden ruhsat almamış, insanların kendi kendilerine yaratıp piyasaya sürdükleri pek çok yiyecek içecek var" diye konuştu.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2003 Cuma 12:55:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?