17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye için farklı müzakere

AB Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili açıkmayacağı İlerleme Raporu’nun açıklanması için geri sayım sürerken, raporun içeriği konusunda bilgiler de sızmaya başladı. AB kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye’ye müzakereler için yeşil ışık yakılması bekleniyor...

Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye ile müzakerelere başlanması konusunda Çarşamba günü açıklayacağı 9 sayfadan oluşan tavsiye kararı, "müzakere masasına şartsız oturmak, ancak müzakere sürecinde şartlı ilerlemek" olarak şekilleniyor. AB kaynaklarından alınan bilgiye göre, Komisyon’un Türkiye’ye müzakereler için yeşil ışık yakması bekleniyor. Ancak, müzakere sürecini zorlaştıracak yeni bir metod sözkonusu. Bu sürecinin zorlaştırılmasının nedeni ise, "Avrupa kamuoyunun rahatlatılması" gerekçesiyle açıklanıyor.

AB Komisyon’un genel müdürleri, Türkiye ile müzakerelere başlanmasına yönelik tavsiye kararı üzerinde son rötuşunu yapmak için bugün biraraya geldi. Komisyon’un Çarşamba günü sabah saatlerinde, Romano Prodi başkanlığında toplanacak 30 üyesinin de Türkiye ile ilgili müzakere kararını "salt oy" çoğunluğuna göre kabul etmesi bekleniyor.

Müzakerelerin şartları

Buna göre, Komisyon, Ankara ile müzakerelere başlamak için herhangi bir şart öne sürme eğilimi içerisinde değil. Bununla birlikte, şimdilik, Türkiye’nin yaptığı reformların yaygınlaştırılması ve uygulamaya önem verilmesi gerektiği üzerinde duruyor. Öte yandan, müzakereler, Türkiye’nin üyeliği ile sonuçlanmayabilir. Komisyon’un müzakere sürecinin sonunda üyeliğin garanti olmayacağının altı çizmesi bekliniyor. Üyelik, Türkiye’nin kendi performansına bağlı olacak.

Komisyon, Türkiye’deki reform sürecinin devamını sağlayabilmek için "gerektiğinde müzakerelerin askıya alınması" şeklinde yeni bir mekanizma da oluşturma niyetinde. Bu mekanizma, ülkede reform sürecinin aksaması durumunda devreye sokulacak. Bununla birlikte AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günher Verheugen’ın, "taraflardan birinin, gerekli gördüğü anda, müzakerelerin bitirilebilmesine" olanak tanıyan bir düzenlemenin de tavsiye kararına konulmasını istediği öğrenildi.

AB kaynakları, Türkiye ile müzakerelerin daha önceki aday ülkelerden çok daha uzun sürebileceğini de söylüyorlar. Çünkü artık bundan sonra müzakerelerin başlayacağı 31 bölümün her birinin tamamlaması için sadece yasal düzenlemelerin tamamlanması istenmeyecek. Aynı zamanda bu yasaların uygulanmaya konulması beklenecek.

Şartlı müzakere Avrupa kamuoyunu rahatlatır

AB kaynakları, Türkiye ile müzakerelerin şartlı yürütülecek olmasını, şu anda ‘panik’ halinde görülen Avrupa kamuoyunu rahatlama gerekçesine bağlıyorlar. Ankara’nın Çarşamba günkü karardan dolayı da hayal kırıklığına uğramaması gerektiğine vurgu yapıyorlar.

DW TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 17:36:16
Güncelleme :4 Ekim 2004 Pazartesi 17:48:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?