16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye Irak işgali için yürüdü

ABD'nin Irak'ı işgalinin 4. yıldönümünde savaşı protesto eden çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık bin kişi, Taksim'den Dolmabahçe'ye kadar yürüdü.

Aralarında KESK, DİSK ve İstanbul Barosu üyelerinin de bulunduğu kalabalık grup, akşam saat 19.30 sıralarında Taksim Gezi Parkı'nda toplandı. İşgali protesto eden eylemciler, Bush aleyhinde sloganlar attı. Ellerinde getirdikleri meşaleleri yakan grup, Dolmabahçe istikametine doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca savaş karşıtı sloganlar atan kalabalığa polis ekipleri müdahale etmedi. Yürüyüşe İnönü Stadyumu önünde son veren eylemciler adına KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul bir konuşma yaptı. Tombul'un konuşması zaman zaman sloganlarla kesildi.

Konuşmasında savaş boyunca 650 bin kişinin öldürüldüğünü söyleyen Tombul, Irak'ta halkın kendi kaderine terk edildiğini belirtti. Savaşta bombalanmayan tek yerin petrol kuyuları olduğunu ileri süren Tombul, "Bugün 'savaşa dur' demek için buradayız. Petrol ve güç uğruna yapılan bu savaşa seyirci kalmayacağız. Akıllı füzelerin değil Iraklı kadınların, Iraklı çocukların sesi olacağız. Bush ve Blair savaş suçlusu olarak yargılanmalıdır" dedi.

Emniyet ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem, olaysız şekilde sona erdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'ı işgalinin 4. yıldönümünde Eğitim-Sen Kars Şubesi tarafından meşaleli protesto yürüyüşü düzenlendi.

Eğitim-Sen Kars Şubesi önünde toplanan gruba, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Kafkas Üniversitesi Öğrenci Derneği (KAÜDER), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Devrimci İşçi Sendikası (DİSK) mensupları da katıldı. Yaklaşık 150 kişilik grup, ellerinde pankartlarla Kazımpaşa, Halitpaşa ve Atatürk caddelerinde yürüdü. Kürtçe sloganların da atıldığı ve polisin kontrolünde yapılan yürüyüşte savaş ıslıklarla protesto edildi. Çocuk ve yaşlı kadınların da katıldığı yürüyüş sonrası Özgürlük Meydanı'nda bir basın açıklaması yapıldı.

Protesto eylemi, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi.

Samsun'da İstiklal Caddesi'nde Irak'ın işgalinin 4. yıldönümü nedeniyle eylem yapan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, polisin uyarısına rağmen yürüyüş yaptı. İzinsiz ve yasal olmadığı kaydedilen eylem hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, KESK, DİSK, TTB, TMMOB, Diş Hekimleri Odası, Emekli Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ÖDP, SDP, TKP, EMEP ve SHP temsilcileri ve üyelerinin katıldığı eylem, İstiklal Caddesi Süleymaniye Geçidi'nde yapılan basın açıklamasıyla başladı. Ellerinde mumlar ve el fenerleri ile ıslıklar, alkışlar ve sloganlar eşliğinde ABD'yi kınayan ve "ABD Ortadoğu'dan defol" sloganları atan eylemciler, daha sonra yürüyüşe geçti. Samsun Emniyet Müdür Yardımcısı Sebahattin Artun, eylemde konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Kesik'i uyarmasına rağmen eylemciler, ellerindeki maskot ve afişlerle yürüyüşü gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 saat süren eylemde protestocular, İstiklal Caddesi sonuna kadar yürüyüp geriye döndü. Yakılmasına izin verilmeyen maskot ise çöpe atıldı.

Eylem ve yürüyüş olaysız sona ererken, eylemciler hakkında 2911 sayılı yasayı ihlalden dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'ı işgalinin 4. yıldönümünde Zonguldak'ta protesto eylemi düzenlendi.

Saat 19.30 sıralarında madenci anıtı önünde toplanan sivil toplum kuruluşlarından oluşan Demokrasi Platformu üyeleri, sloganlarla ABD'yi protesto ederken Irak'taki savaşın durmasını istedi. Eylemde, "Hepimiz Iraklıyız", "Savaşa Hayır" pankartları taşındı, "Bush'un oğlu Bush Irak'tan çık" sloganları atıldı. Açık havada yapılan slayt gösterisiyle Irak'ta yapılan işgal görüntüleri gösterilirken, eyleme katılanlar alkış ve ıslıklarla olayı protesto etti.

Zonguldak il Emniyet Müdürü Atilla Çınar'ın da takip ettiği eylem, olaysız şekilde sona erdi.

Giresun'da sivil toplum kuruluşları tarafından ABD'nin Irak'ı işgalini kınayan bir protesto gösterisi yapıldı.

Belediye Meydanı'nda gerçekleştirilen protesto gösterisine, Irak'ın ABD tarafından işgal edilmeye başlandığı saat olan 20.00'de başlandı. Gösteriye katılan sivil toplum kuruluşlarının ve bazı siyasi partilerin temsilcileri; düdük, ıslık ve alkışlarla Irak'ın işgalini protesto etti.

Eyleme katılanlar adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü TÜM-BEL-SEN Giresun Şube Başkanı Ferda Öztürk, Irak'ın işgalinin bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Öztürk, Irak'ın özgürlüğüne kavuşmasını istediklerini kaydederek, insanlığı yok eden hiçbir anlayışı kabul etmediklerini ifade etti. Protesto gösterisi olaysız bir şekilde sona erdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'ı işgalinin 4. yıldönümünde Malatya'da portesto eylemi düzenlendi.

Kamu Emekçileri Sendikaları'na (KESK) bağlı sendikalar ile Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, Eğitim Sen binasından Soykan Parkı'na kadar ellerinde meşale ile yürüyüp slogan attı. Eylemciler, ıslık ve düdük çalarak Soykan Parkı'nda bir basın açıklaması yaptı. KESK ve TMMOB adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Erdoğan Canpolat, Irak'taki savaşta 1 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Irak sokaklarında hergün bombalar patlayıp insanların öldüğünü ve yaralandığını belirten Canpolat, ABD'nin Irak'dan derhal çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylem olaysız şekilde sona erdi.
İha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 01:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?