23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’Türkiye Irak’ta yığınak yapıyor’

Irak’ın kuzeyindeki Türk askeri varlığı Associated Press haber ajansının yayınladığı fotoğrafların ardından yine tartışma konusu oldu.

Türk tanklarını gösteren 13 mart tarihli iki yeni fotoğrafın ardından, Kürt haber siteleri ’Türkiye yığınak yapıyor" yorumlarına yer verdi.

AP, abonelerine geçtiği bilgide bin 400 Türk askeri ve 40 tankın Irak’ın kuzeyindeki Bamerni köyü yakınlarında konuşlandığını belirtti. Başka ayrıntı ise verilmedi.

Bamerni’deki Türk askeri varlığı aslında yıllardır biliniyor. Türkiye, Kuzey Irak’ta bin 500 askerinin bulunduğunu daha önce resmen açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı da Türk askerlerinin olası PKK saldırılarını önlemek için bölgede bulunduğu duyurmuştu.

Ancak Irak’taki Türk askeri varlığı dünya basınında sıkça spekülasyon konusu oluyor. Son fotoğraflar da Irak’taki hükümet pazarlıklarının Kerkük dolayısıyla çıkmaza girdiği bir dönemde yayınlanınca, bu spekülasyonlara yenileri eklendi.

"Türkiye, Kuzey Irak’a yığınak yapıyor"

Kürt internet siteleri fotoğrafları "Türkiye, Kuzey Irak’a yığınak yapıyor" şeklinde yorumladı ve bunun Kerkük ile ilgili olduğunu iddia etti.

’Kurdistan Observer’ sitesi, bin 500 Türk komandosunun geçtiğimiz şubat ayında Irak’a sızarak Kerkük’teki Türkmenlere silah ve teçhizat sağladığını ileri sürdü.

Wall Street Journal gazetesinde de geçtiğimiz ay yayımlanan bir haberde, Bamerni üssünün Türkiye’nin olası bir Kerkük müdahalesi için kullanılacağı, buradaki askerlerin sayısının da artırıldığı ileri sürülmüştü.

Kerkük’te etnik çatışma

New York Times gazetesinde de şubatta yayımlanan bir makalede, Kuzey Iraklı Kürtlerin Kerkük’ün kontrolünü ele geçirmesi durumunda Türk ordusunun bölgeye müdahale edebileceğini belirtiliyordu.

Makalede Türkmen ve Kürtlerin Kerkük üzerinde siyasi hak iddialarının Irak’ta bölgesel bir çatışmaya dönüşebileceği görüşüne yer verilmişti.

Talabani’den iddia

Bu arada, ismi Irak Cumhurbaşkanlığı için geçtiğimiz ay Irak Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani Türkiye’nin Irak politikasına ilişkin iddialarını sürdürüyor.

Türkiye’nin Irak politikasının değiştiğini iddia eden Talabani, Ankara’nın artık Irak’ta federal bir yapıyı desteklediğini söylüyor.

Türkiye’nin Kerkük konusuna bakışının da değiştiğini de savunan Kürt lider, "Türk kardeşlerimiz de Kerkük’ten göç edenlerin dönüşlerini öngören Irak geçici anayasasındaki 58’inci maddenin uygulanmasını kabul ediyor. Bu da, Türk kardeşlerimiz açısından yeni bir şeydir’’ diye konuştu.

58’inci maddede Kerkük

Kerkük’ün statüsünün belirlenmesi için yapılması öngörülenler Irak Geçici Anayasası’nın 58’inci maddesinde yer alıyor.

Bu maddedeki iki paragraf Araplaştırma politikasının neden olduğu zararların karşılanması ve kentin etnik haritasının çıkarılması açısından kritik öneme sahip.

58’inci maddeye göre Kerkük’ten sürülenlerin geri dönmesinin sağlanması, dönemeyen ya da dönmek istemeyenlerin de tazmin edilmesi ve nüfus sayımı yapılması gerekiyor.

KERKÜK RAHATSIZLIĞI

Türkiye’nin Irak’a ilişkin bir başka hassasiyeti de Kerkük. Kürtlerin petrol zengini bu kentteki hak iddiaları, Türk tarafını kaygılandırıyor. Uluslararası platformlarda bu yöndeki endişelerini dile getiren Türkiye, bölgede etnik çatışma çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

PKK RAHATSIZLIĞI

Türkiye, terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki varlığından rahatsız. Bu rahatsızlığını hemen her fırsatta ABD’li yetkililere ileten Türkiye, henüz bu konuda harekete geçileceğine dair bir güvence alamadı. ABD basını ve ABD’deki düşünce kuruluşları da sık sık ABD’nin PKK nedeniyle Türkiye’de yarattığı hayal kırıklığına dikkat çekiyorlar.

AA / CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 23:28:45
Güncelleme :16 Mart 2005 Çarşamba 12:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa ceylan IP: 85.97.239.xxx Tarih : 16.03.2005 09:19:35
Türkiye yapması gerekeni gecikmiş olmakla birlikte yapıyor.Şu kesinlikle bilinmelidir ki komşusunun evi yanarken sadece seyredenler kısa bir zamanda kendi vinin de yanmasına seyirci kalmak durumundaıdır.Mutlaka A,B veya C planları yapılmalı ve ilerisi olabilecekler senaryolar düşünülüp böyle hareket edilmelidir.Ülkemi seviyor ve olayı destekliyorum.