18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Türkiye kâğıt üzerinde laik’

Uluslararası Af Örgütü, devletin mali desteğinin Sünnilere gittiğini belirterek laikliğin lafta kaldığını öne sürdü. Avrupa’da Hıristiyanlara baskı yapıldığı yolundaki şikâyetler arttı

Cumhuriyet  gazetesinin Frankfurt çıkışlı haberini alıntılayarak aktarıyoruz....

AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi öncesi Türkiye’de din özgürlüğünün olmadığı yönündeki eleştiriler yoğunlaştı. Özellikle Hıristiyanların ve Alevilerin din özgürlüğüne getirilen kısıtlamalardan etkilendiği öne sürülürken Uluslararası Af Örgütü de devletin mali desteğinin yalnızca Sünnilere gittiğine dikkat çekti.

Ankara’daki Cizvit Sankt Terese Kilisesi rahibi Felix Körner , ibadet saatlerinde polislerin gelerek fotoğraf çektiklerini, belge toplamaya çalıştıklarını ve kendi görüşlerine göre olağanüstü bir durum arayışında olduklarını öne sürdü.

Körner, Fransa Büyükelçiliği’nde memur olarak çalışıyor ve Türkiye’de rahip olarak çalışma iznine sahip olmadığını, kiliselerin Türkiye’de hukuki varlıklarının tanınmadığını ve anayasada yazılı din özgürlüğünün fiilen işlemediğini de öne sürüyor.

’Müminler zor durumda’
Almanya Evangelist Kilisesi Konsey Başkanı Wolfgang Huber de Türkiye’de müminlerin zor durumlarına dikkat çekmek durumunda olduklarını belirterek AB ülkelerindeki Müslümanların din özgürlüğünden yararlandıklarını, buna karşılık Türkiye’deki Hıristiyanların aynı olanaklara sahip olmadığını öne sürdü. Huber, Rotterdam’da Avrupa’nın en büyük camisinin inşa edildiğini, Türkiye’de ise on yıllardır tek bir kilise bile yapılamadığını söyledi.

Türkiye’de 100 bin Hıristiyan, 20 bin Musevi ve Alevilerin ayrımcılıkla karşı karşıya olduklarını savunan Evangelistlerin dini önderi, bu konuda yapılan reformun da yeterli olmadığını ve AB Komisyonu’nun raporunun da bu yetersizliğe dikkat çektiğini vurguladı.

Türkiye’de din özgürlüğünün bulunmadığı iddiasını Uluslararası Af Örgütü de öne sürüyor. Örgütün Türkiye uzmanı Amke Dietert-Scheuer , ’’Türkiye resmen laik bir ülke ama durum tam öyle değil; devletin mali desteği yalnızca Sünnilere gidiyor, diğer dini inançlar ne kendi dillerini konuşabiliyor ne de kendi kiliselerini inşa ya da tamir edebiliyorlar’’ dedi.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 12:32:45
Güncelleme :9 Aralık 2004 Perşembe 01:55:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?