22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

'Türkiye karşıtlığı çok tehlikeli'

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, muhafazakar liderler Angela Merkel ve Edmund Stoiber'in Türkiye karşıtı girişimlerini "körlük derecesinde tehlikeli'' şeklinde niteledi.

Almanya 18 eylülde genel seçimlere gidiyor. Seçim tartışmalarının gündem maddelerinden biri de Türkiye.

Dışişleri Bakanı Fischer, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Merkel ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkanı Stoiber'in, AB ülkelerindeki muhafazakar hükümetlere Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak gönderdikleri mektubu sert bir dille eleştirdi.

Fischer, yaptığı açıklamada, Merkel ile Stoiber'in Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki tutumlarını sert bir dille eleştirerek, ''Adenauer'den Kohl'a kadar tüm Alman hükümetlerinin 43 yıldan bu yana verdikleri sözlerinden dolayı, Merkel ve Stoiber'in girişimleri körlük derecesinde tehlikeli'' dedi.

AB'nin güvenliği açısından Türkiye'nin üyeliğinin önemli olduğunu tekrar vurgulayan Fischer, ''bu nedenle AB verdiği sözlerde durmalı. Merkel için iç politika öncelik taşıyor gibi görünüyor. Federal hükümet ise 7 aralıkta AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanlarının aldığı kararın arkasındadır'' dedi.

Merkel ve Stoiber, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB ülkelerindeki muhafazakar hükümetlere birlikte gönderdikleri mektupta, AB'nin Türkiye'nin üyeliğiyle zorlanacağını savunarak, tam üyeliğin yanı sıra imtiyazlı ortaklık hedefinin de 3 ekimde başlanacak üyelik müzakerelerinin kapsamına dahil edilmesini istemişlerdi.

'ALMANYA SEÇİMLERİ SONUCU ETKİLEMEZ'

Başmüzakereci Ali Babacan ise, bugün CNN TÜRK'e verdiği demecinde Almanya'daki seçim sonuçlarının Türkiye'ye önemli bir etki yapacağına inanmadığını söyledi.

Seçim öncesi yapılan kampanyalarda Türkiye'nin AB üyeliğinin artık 'ciddi bir malzeme' olarak gündeme gelmediğini söyleyen Babacan, Türkiye'nin AB üyeliği Almanya'nın 40 yıldır devam ettirdiği bir politika. Akşamdan sabaha değiştirilebilecek bir konu değil" dedi.

Seçim ortamında 'kaçınılmaz' olarak bu tür söylemlerin gündeme gelebileceğini kaydeden Babacan, bu durumun Türkiye'de endişe yaratmadığının altını çizdi.

Almanya'da yapılacak genel seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılan Hıristiyan Demokratlar, Türkiye ile başlatılacak müzakerelerin ertelenmesini istiyor.

Angela Merkel ve Edmund Stoiber’in Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmadıkları biliniyor. Hıristiyan Demokratların başbakan adayı Merkel her fırsatta Türkiye’ye ‘ayrıcalıklı ortaklık’ önerisinde bulunuyor.

Sosyal Demokratların sonbahardaki erken genel seçimi kaybetmesi durumunda, Türkiye AB yolunda önemli bir desteği kaybedecek.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2005 Cuma 18:21:14
Güncelleme :27 Ağustos 2005 Cumartesi 16:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?