24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Türkiye Kerkük’e müdahale eder’

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, 30 ocakta seçimlere gitmeye hazırlanan Irak’ta saldırıların arttığını, halkın büyük bölümünün de saldırılarının düzenlendiği bölgelerde yaşadığını yazdı.

Gazetenin analizine göre, 22 ocak tarihine kadar olan son bir aylık sürede kentlerin yarısından fazlasında ortalama her üç günde bir saldırı düzenlendi. Bu süre içinde kasaba ve şehirlerin sadece beşte birinde saldırılara rastlanmadı.

Seçimler yaklaştıkça saldırıların yoğunlaştığına dikkat çeken gazete, Irak hükümet yetkilileri ve ABD’li komutanların da, seçimlere katılımı azaltmaya yönelik olarak saldırıların pazar gününe kadar artarak devam etmesini beklediklerini vurguladı.

New York Times, Irak halkının yüzde 28’inin günde ortalama 6’dan fazla saldırının olduğu bölgelerde yaşadığına dikkat çekerek, halkın yüzde 15’inin günde 1 ila 6 saldırı, yüzde 9’unun 1-3 günde bir saldırı, yüzde 9’unun 3-10 günde bir saldırı, yüzde 10’unun ise 10-30 günde bir saldırının meydana geldiği bölgelerde yaşadığını belirtti.

Ülkenin yüzde 22’lik kesiminde herhangi bir saldırı olmadığını yazan New York Times, yüzde 7’lik kesim konusunda ise yeterli veri bulunmadığını kaydetti.

Irak’ta eylül 2004’te saldırıların yüzde 34’ünün el yapımı bombalarla düzenlendiğini belirten gazete, ocak 2005’te bu oranın yüzde 41’e ve yüzde 22 olan hafif silahlarla saldırıların yüzde 25’e yükseldiğini, top ve roket saldırılarının ise yüzde 28’den yüzde 19’a gerilediğini yazdı. Gazetenin incelemesinde, roketatar saldırılarının ise bu süre zarfında yüzde 11’den yüzde 9’a düştüğü belirtildi.

Yönetime Şiilerin gelmesi bekleniyor

Pazar günü yapılacak seçimlerde nüfusun yüzde 60’ını oluşturan Şiilerin yönetime geçmesi ihtimali yüksek. Zira nüfusun yüzde 20’sini oluşturan Sünnilerin çoğu ya seçimi boykot ediyor ya da şiddet nedeniyle oy vermeleri zor görünüyor.

Irak’ta Şiilerin işbaşına gelmesinin bölgede domino etkisi yapabileceği belirtiliyor. Bölgedeki diğer Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Sünni iktidarlara sahip Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin Irak’taki Şii iktidardan rahatsız olacağı tahmin ediliyor.

’Direnişçiler saldırılara devam eder’ iddiası

Seçimlerde Şii yönetim işbaşına geçerse, çoğunluğunu sünni ve milliyetçilerden oluşan direnişçilerin saldırılara devam edeceği senaryoları da ağır basıyor. Bu durumun iç savaşa yol açabileceği yorumları yapılıyor.

Irak’ın kuzeyi de seçim sonrası diğer bir sıcak bölge. Uluslarası Kriz Grubu "Kürtler kontrolü alırsa iç savaş çıkar, Türkiye müdahale eder" uyarısında bulundu.

ABD ise seçimlerden sonra direnişe karşı yaklaşımını değiştirmeyi planlıyor. Washington, 30 ocaktan sonra Saddam Hüseyin döneminden kalma subay ve askerleri tekrar orduya alınacağını açıkladı.

Yabancı askerlerin Irak’taki varlığı

Irak’ta seçim sonrası üzerinde konuşulan diğer bir nokta da işgal konumundaki ABD öncülüğündeki güçlerin durumu. BM Güvenlik Konseyi’nin 1546 sayılı kararına göre, Anayasal hükümetin görevi devralmasıyla birlikte yabancı askerlerin Irak’taki misyonu sona erecek. Ancak yeni hükümet bu askerlerin görev süresinin uzatılmasını isteyebilecek.

İngiltere, Irak’a 220 asker daha yolluyor

İngiltere, Hollanda askerlerinin bıraktığı boşluğu doldurmak için Irak’a 220 asker daha göndermeye hazırlanıyor. İngiliz Savunma Bakanı Geoff Hoon, Avam Kamarası’na gönderdiği yazılı açıklamada, komutanların, şu anda bin 400 Hollanda askerinin bulunduğu Muthanna’da 600 kişilik bir gücün yeterli olacağına karar verdiğini söyledi.

Bu gücün büyük bölümünün halen Irak’ta görev yapan askerlerden sağlanacağı, ancak lojistik ve diğer konularda fazladan 220 askere ihtiyaç bulunduğu belirtildi. Hollanda birliği, 2003’ün ağustosundan beri Muthanna ilinde bulunuyor. Hollanda birliklerinin mart ayında çekilmesi bekleniyor.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 00:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?