19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

’Türkiye Kıbrıs’ı tanımadan AB’ye üye olamaz’

Murat Nişancıoğlu
Brüksel

Avrupa Parlamentosu’nda bugün, siyasi grup başkanlarının ve ilgili Avrupa milletvekillerinin katıldığı başkanlık konferansında, Avrupa Birliği Zirvesi’nin sonuçları değerlendirildi.


Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yeniden devreye girmesini istediklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, 3 Ekim’de başlayacak müzakereler öncesinde tarama sürecini tamamlamaya hazır olduklarını belirtti.

Balkanende, Türkiye’nin çok hassas bir konu olduğuna ve üyeliğinin Avrupa’da sosyal bir direnişle karşılaşabileceğine işaret etti.

Balkanende, ’Türkiye Avrupa Birliği’nin gelecekteki güvenliği açısından kaybedilemeyecek bir ülke. 40 yıldır süren ilişkilerden sonra Türkiye’ye hayır deseydik, bu tarihi bir hata olurdu’ dedi.

Hollanda Başbakanı, Türkiye’ye bundan önceki genişleme sürecindeki 10 ülkeden farklı davranıldığının doğru olduğunu, çünkü bu genişleme sürecinden çıkarılan dersleri dikkate almak zorunda kaldıklarını da kaydetti.

Balkanende’ye göre, önümüzdeki dönemde müzakere süreci için belirlenen çerçeve bütün aday ülkeler için geçerli.

Türkiye Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in ’müzakereleri beş yıl içinde bitiririz’ sözlerini ’çok iyimser ve nesnel olmayan bir değerlendirme’ olarak niteleyen Balkanende, ’Karşılanamayacak umutlar yaratmamamız gerekir’ dedi.

Hollanda Başbakanı, zirve sonuçlarını hatırlatarak, aday ülkeler giriş kriterlerini yerine getirse de, Avrupa Birliği’nin yeni üyeleri bünyesine hazmetme yeteneğinin de gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin, 3 Ekim 2005 tarihinde üyelik müzakerelerine başlamadan önce, Ankara Anlaşması’nın ek protokolünü Kıbrıs dahil bütün yeni üyeleri içerecek şekilde kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Balkenende, bunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmen tanınması anlamına gelmediğini, fakat tanımaya doğru zorunlu bir ilk adım olacağını belirtti.

Türkiye’nin Kıbrıs’ı tanımadan birliğe üye olamayacağını da söyleyen Balkanende, adım adım gerçekleşecek olan bu sürecin, adadaki bölünmüşlükle ayrı şeyler olduğunu kaydetti.

Balkanende, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununun çözümü için elinden gelen herşeyi yapacağını vurguladı.

Hollanda Başbakanı bu çerçevede, Avrupa Birliği zirvesine konuk olarak katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’dan yeniden devreye girmesini istediklerini, Annan’ın da iki tarafın hazır olması halinde böyle bir girişime hazır olduğunu bildirdiğini aktardı.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 14:38:56
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 01:12:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?