17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Türkiye Kıbrıs'ta jeste hazırlanıyor'

Rum Filelefteros gazetesi, Türk hükümetinin Kıbrıs’ta bir dizi jest yapmaya hazırlandığını yazdı.

Ada’nın güneyinde yapılan anketler ise, Rumların neredeyse yarısının, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduğunu ortaya koydu.

Rum Filelefteros gazetesi, ABD’deki diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili iyi niyetini göstermek için, Eylül ayında bir dizi jest yapacağını ve bu konuda ABD Hükümeti’ne bilgi verdiğini öne sürdü.

’5 BİN ASKER ÇEKİLECEK’

Gazeteye göre Başbakan Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 5 bin Türk askerini geri çekmeyi ve Maraş’ı Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne teslim etmeyi planlıyor. Filelefteros, bu jestlerin amacının, Aralık ayındaki AB zirvesi öncesi Fransa ve Avusturya gibi bazı birlik ülkelerinin, üyelik müzakerelerinin başlaması konusundaki itirazlarını aşmak olduğunu yazdı. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın Kıbrıs’ta yapmayı planladığı jestler için henüz askerlerin onayını almadığını da yazdı.

’RUMLAR TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİNE KARŞI’

Bu arada Güney Kıbrıs’taki Acnielsen kamuoyu araştırma şirketinin gerçekleştirdiği ankete göre ise, Rumlar Erdoğan’ın iyi niyetine inanmıyor. Anket sonuçlarına göre, Rumlar’ın yüzde 77’si, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iyi niyetli görmüyor. Erdoğan’a inandıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 13’te kalıyor. Aynı ankete göre, Rumların yüzde 45’i, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un Aralık ayındaki AB zirvesinde, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin başlamasını veto etmesini istiyor. Vetonun yanlış bir seçenek olacağını belirtenlerin oranı yüzde 32, bu konuda henüz kararsız görünenler ise yüzde 23 olarak belirlendi.
NTV
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2004 Pazartesi 09:05:56
Güncelleme :5 Temmuz 2004 Pazartesi 09:16:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?