19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

’Türkiye kısmen özgür bir ülke’

Elif ÖZMENEK / New York

Merkezi New York’ta bulunan demokrasi yanlısı, "Freedom House – Özgürlük Evi" adlı kuruluş, 193 ülkeyi değerlendirdiği yıllık raporunu açıkladı.

Kuruluş raporunda, Türkiye’deki bazı siyasi hakların ve sivil özgürlüklerin hala kısıtlandığını belirterek, bu nedenle ülkenin kısmen özgür olduğunu belirtti.

Raporda, Türkiye’nin sivil hak ve özgürlükler konusunda geçen seneye göre ilerleme kaydettiği belirtilirken, siyasi haklar konusunda ise geçen seneyle aynı notu aldığına dikkat çekildi.

En kötü notun yedi, en iyi notun bir olduğu not çizelgesinde Türkiye, hem sivil hem de siyasi özgürlükler konusunda üç aldı. Geçen seneki rapordaysa Türkiye’nin sivil hak ve özgürlükler notu dörttü.

Raporun Türkiye bölümünü yazan analist Sarah Repucci, Türkiye’nin sivil özgürlükler notunun yükselmesinin sebebini, Avrupa Birliği uyum çalışmaları sonucu bir çok reformun yapılması ve ana dilde yayına izin verilmesi olduğunu belirtti.

Repucci, ayrıca kriter aldıkları dört unsurda da, yani düşünce özgürlüğü, dernek kurma özgürlüğü, bireysel özgürlükler ve hukuk devleti olma kriterlerinde de Türkiye’nin büyük yol katettiğinin altını çizdi.

Reppuci, özellikle basın ve dernek kurma özgürlüğünde Türkiye’de önemli gelişmeler olduğuna da dikkat çekti.

Sarah Repucci, raporda Türkiye’nin siyasi haklar notunda geçen senekinden farklı bir not verilmemesinin sebebinin ise bu sene seçimlerin olmamasına bağlı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin yedi üzerinden üç aldığı Freedom House tarafından yapılan ankette, siyasi ve sivil hakların en az olduğu ülkeler Burma, Çeçenistan, Küba, Libya, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Tibet ve Türkmenistan olarak belirlendi.

Türkiye gibi kısmen özgür sayılan diğer ülkelerse Ermenistan, Bosna, Makedonya.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 15:33:01
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 01:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?