17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Türkiye ne kazandıracak, ne kaybettirecek?’

Avrupa gazetelerinde Türkiye tartışmaları sürüyor. Bu tartışmalar, Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği’ne ne kazandıracağı ve kaybettireceği üzerinde odaklanıyor.

Sueddeutsche Zeitung - Almanya

Almanya’da yayımlanan Sueddeutsche Zeitung üyeliğin getireceği fırsatların alınan risklere ağır basacağını belirtiyor.

Liberation - Fransa

Fransız Liberation gazetesi de Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği için büyük riskler içerdiğini savunuyor ve ekliyor:
"Ama bu riskin alınması gerekiyor. Laik, genç, başarıya susamış, askeri açıdan güçlü ve Avrupa Birliği için en büyük tehdit kaynağı bölgelerinden birine aşina bir Türkiye’nin üyeliğe alınması Avrupa’yı güçlendirir."

Die Presse - Avusturya

Avusturya’da yayımlanan Die Presse ise ekonomik anlamda Türkiye’nin üyeliğinin içerdiği risklerin, fırsatları gölgede bırakacağı görüşünde.
Gazeteye göre, Türkiye, dinamik bir ekonomiye sahip bir ülke ve eski Avrupa’ya oranla daha hızlı büyüyor. Gazete "Ama" diyor ve çekincelerini şöyle sıralıyor:
"Türkiye’nin ekonomisi Avrupa standartlarının çok gerisinde. Mülkiyet güvenliği için yeterli düzenlemeler yapılamaması, yolsuzluğun ortadan kaldırılamaması ve rekabete dayanan bir ortam olmaması yabancı yatırımları engelliyor.
"Türkiye’nin milyarları yutacak bir dipsiz kuyuya dönüşme riski var. Türk ekonomisini ayağa kaldırmak için verilen paralar boşa gidebilir. Özetle ekonomik açıdan Türkiye’nin üyeliğine bakınca böylesi yani şimdiki durum daha iyi." Die Presse, çizdiği bu karamsar tabloya karşın, uzun vadede işlerin yoluna girebileceğini ancak bunun için iki tarafın da büyük çaba harcaması gerekeceğini ifade ediyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 14:23:58
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 14:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?