18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye nükleer enerjiye yöneliyor

Sabetay Varol
Paris, FRANSA



"21. yüzyılda nükleer enerji" konulu uluslararası konferans, 10 yıllık aradan sonra nükleer enerjinin itibarının iadesi görünümü taşıyordu.

Katılan bakanların büyük çoğunluğu gibi Türkiye Enerji Bakanı Hilmi Güler de nükleer enerjiyi savunan bir konuşma yaptı.

Bakan Güler konuşmasında bu enerji türünü "güvenilir, temiz ve düşük maliyetli bir kaynak" olarak niteledi.

Enerji bakanı, uluslararası bir konferansta ilk kez Türkiye’nin nükleer enerjiye yönelme kararlılığından ilk kez açıkça söz etti.

Bakan, Türkiye’nin kurulu enerji kapasitesinin 2015 yılında 92 bin megavata çıkacağını, bunun yüzde 5-6’sının nükleer santrallerle karşılanmasının sözkonusu olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin nükleer santrallere yapacağı yatırım bu teknolojiye sahip birçok ülkenin ilgisini çekiyor.

Bakan Güler’in bu konuda bir dizi temasta bulunduğu söyleniyor.

Türk heyetine yakın çevreler, Kyoto Protokolü’nün yürürlüğe girmesi, Çin ve Hindistan’ın petrol pazarına hızlı bir şekilde girişi ve petrol fiyatlarının yükselmesi gibi nedenlerle nükleer enerjiye ilginin arttığını kaydettiler.

Bu çevreler ayrıca önümüzdeki aylarda bu konudaki tartışmaların Türkiye’de yeni bir aşamaya geleceğinin işaretlerini verdiler.

Bu hazırlıklara paralel olarak Bakan Hilmi Güler, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun müdürü Muhammed el Baradey’le dün biraraya geldi.

Görüşme sırasında İstanbul’da nükleer güvenliği artırma amacıyla teknik elemanların eğitim göreceği bir merkez kurulması projesi ele alındı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 23 Mart 2005 Çarşamba 01:04:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?