17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye raportörüne ağır eleştiri

Strasbourg - Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda yapılan oturumda, Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings’in hazırladığı Türkiye raporu, Avrupalı parlamenterlerin yoğun eleştirilerine hedef oldu.

Toplantıda Sosyalist, Liberal ve Yeşil grup üyesi parlamenterler, Hıristiyan Demokrat Grup Üyesi Eurlings’in raporunu, Türkiye’de yapılan reformları göz önüne almaması ve AB’nin Ankara ile tam üyelik müzakerelerine başlaması konusunda açık bir mesaj vermediği gerekçesiyle eleştirdiler.

Türkiye raporuna 483 değişiklik önergesi sunan parlamenterlerin büyük bir kısmı, raporun açık bir dille yazılmamasını ve muğlak ifadeler kullanmasını eleştirdi.

Fransız Sosyalist Parlamenter ve eski Fransa başbakanlarından Michael Rocart, Türkiye’ye, AB’ye aday diğer ülkelerden farklı kriterler getirilmesinin adil olmadığını söyledi.

İtalyan Liberal Grup Üyesi Emma Bonino ise yaptığı konuşmada, raporun muğlak ve belirsiz ifadelerle dolu olduğunu belirterek, "Rapor, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını mı istiyor, başlamamasını mı istiyor, anlayamıyoruz" dedi.

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Yeşil Grup Üyesi Hollandalı Parlamenter Joost Lagendijk, grubunun Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine destek verdiğini belirtti ve AB’nin de müzakerelerin 2005 yılında tam olarak ne zaman başlayacağı konusunda açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.

İngiliz Muhafazakar Parlamenter Van Orden ise raporun, AB Komisyonu’nun sunduğu ilerleme raporunun olumlu taraflarını görmediğini, hep olumsuz taraflarını ele alarak sert bir tonda yazıldığını kaydetti.

Liberal İngiliz Parlamenter Andrew Duff da raporun Türkiye’deki olumlu gelişmeleri göz ardı ettiğini bildirdi.

Raporu hazırlayan Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings de eleştiriler üzerine, Avrupalı parlamenterlerin sunduğu değişiklik önergelerinin değerlendireceğini, raporunda gerekli düzeltmeleri yapmaya hazır olduğunu söyledi. Eurlings, etkili bir denetim olursa, müzakerelerin başlamasını destekleyebileceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, AB’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlamasına karşı çıkan bazı parlamenterler bile raporun daha dengeli hale getirilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını istediler.
AA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2004 Salı 12:06:54
Güncelleme :16 Kasım 2004 Salı 12:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?