20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türkiye tescil fakiri

Ankara Patent’in hazırladığı rapora göre, Türkiye’ye özgü binlerce ürünün coğrafi işaret olanlarından sadece 95’inin “Coğrafi İşaret Tescili” bulunuyor. Tescilli olan 95 üründen 25’i el halısı-kilim, 51’i yiyecek ve içecek, 12’si’de çeşitli ürünlerden oluşuyor. Bunlar dışında 7 de at ve köpek tescil almış bulunuyor.

-MUTFAKTA ZENGİN, TESCİLDE FAKİR-

2 bin 205 meşhur yemeği olan Türkiye’nin coğrafi işaret olanlarından sadece 51’inin tescilli olduğuna dikkat çekilen raporda, baklava ve kahve gibi dünyaca tanınan ürünlerin coğrafi işaret tescilinin bulunmadığı belirtildi. Raporda, coğrafi işaretlerin, yöreye özgü doğa ya da insan etkenlerinden kaynaklanan özellikler ile söz konusu yöre ürünlerinin diğer yöre ürünlerinden ayırt edilebilmesini sağladığı ve yöreyle özdeşleşmiş bir ürünü belirttiği anlatıldı. Türkiye’nin tescilli ürünleri arasında, fıstıktan rakıya, peynirden üzüme, kayısıdan leblebiye ve bibere kadar bölgesel özellik taşıyan yiyecek ve içecek olduğu kaydedildi.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN BALI “AFRODİZYAK” ETKİLİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir röportajında, “Enerjimi borçluyum” dediği Pervari Balı da tescililer arasında yer alıyor. Sigara içenlerin yemek borusunu temizlemek için tercih ettiği balın “afrodizyak etkisi” de bulunuyor.
Her birinin kendi öyküsü olan, her motifin ayrı bir anlam taşıdığı, özel yöntem ve boyama teknikleri ortaya çıkan halı ve kilim çeşidinden sadece 25’inin tescillinin olduğu kaydedilen raporda, bu tip zenginliklerin değerinin bilinmediği vurgulandı.

-KANGAL’IN, KOYUNU DA KÖPEĞİ DE TESCİLLİ-

Sivas’a özgü bir köpek türü olan Kangal’ın iki kez ayrı ayrı tescillendiği belirtilen raporda, Kangal köpeğinin “Kangal Türk Çoban Köpeği” adıyla Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın ayrıca “Kangal Çoban Köpeği” adıyla da Kangal Kaymakamlığı’nın tescillettiği belirtildi. Raporda tescilli ve ünlü canlılar şöyle sıralandı: Gemlik Türk Atı, Kars Türk Çoban Köpeği, Türk Tazısı, Kangal Koyunu, Kangal Türk Çoban Köpeği, Akbaş Türk Çoban Köpeği, Kangal Çoban Köpeği.

-EL YAPIMI OYUNCAK BEBEKLER DE TESCİLLENDİ-

Raporda, Anadolu kadınının yöresel kıyafetleriyle, baş bağlama stilleriyle kendine özgü özellikleri olan el yapımı “Damal Bebeği” ve “Soğanlı Bebeği”nin tescillendiği belirtildi. Raporda, Türkiye’ye özgü olan ve bölgesel kültürü yansıtan çeşitli tesciller arasında kaplıcadan, bakır işlemeciliğine bir çok ürünün de tescillenebileceğine işaret edildi.

-DENİZLİ HOROZU TESCİL BEKLİYOR-

Tescil edilmek istenen 108 çeşitli ürünün sırada beklediği bildirilen raporda, bunlar arasında 5 yıldır tescillenmeyen ürünlerin olduğu bildirildi. Tescil bekleyen ünlülerin arasında, Antakya Künefesi, Arap Köhnü Üzümü, Belevi Siyahı, Bodrum Guleti, Bodrum Tirhandili, Çal Karası Üzümü, Çengelköy Salatalığı, Çubuk Turşusu, Dalama Domatesi, Denizli Horozu, Karamürsel Sepeti, Ulubey Döndürmesi ve Yumula Patlıcanı da bulunuyor. .

-TÜRK GİRİŞİMCİSİ BURNUNUN UCUNDAKİ FIRSATI GÖRMELİ-

Ankara Patent Genel Müdürü Kaan Dericioğlu da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescillerinin yapılmasının, yatırımcıların ve girişimcilerin dikkatlerini çektiğini kaydetti. Coğrafi tescilli ürünlere yapılan yatırımların göçün önlenmesinde ve bölgesel kalkınmada çok önemli rol oynayacağına dikkat çeken Dericioğlu, “Burnumuzun ucunda, soframızda, üzerinde yürüdüğümüz halıda iyi bir iş fikri ve yerel kalkınma duruyor. Türk girişimcisi uzağa bakmak yerine burnunun ucundaki fırsatı görmeli” dedi

anka
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2008 Pazar 12:39:04
Güncelleme :27 Ocak 2008 Pazar 19:18:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?