24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye uyuşturucu köprüsü

New York - BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu’nun (INCB) 2004 yılı raporu, BM’nin New York’taki merkezinde de basına dağıtıldı.

Üyeleri arasında emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir’in de bulunduğu INCB tarafından hazırlanan, küresel çapta uyuşturucu ticareti ve kullanımıyla ilgili 96 sayfalık 2004 yılı raporunda, Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımına karşı yürüttüğü ulusal ve uluslararası düzeydeki mücadeleye geniş yer ayrıldı.

Raporda, Türkiye’deki uyuşturucu kontrol faaliyetlerinin daha çok transit yapılan yasadışı uyuşturucu trafiği üzerine odaklandığı belirtilerek, 2000 yılında BM ile işbirliği içinde kurulan Uyuşturucu ve Organize Suça Karşı Uluslararası Türk Akademisi’nin güvenlik birimlerine ulusal düzeyde 50, bölgesel düzeyde ise yaklaşık 20 eğitim kursu verdiği kaydedildi.

Körfez Bölgesi’nde özellikle sahte Captagon tabletlerinin yaygın şekilde kullanıldığının belirtildiği raporda, bu uyarıcıların ticaretinin daha çok Türkiye üzerinden yapıldığı, ancak durumun farkında olan Türk güvenlik birimlerinin bu kaçakçılığa engel olmak için her türlü çabayı gösterdikleri belirtildi.

Türkiye’de her yıl milyonlarca sahte Captagon tableti ele geçirildiği kaydedilen raporda, bunun da Captagon kaçakçılığı konusunda çok iyi organize olmuş bir şebekenin varlığını ortaya koyduğuna dikkat çekildi. Raporda, Türkiye’nin engellediği kaçakçılık vakalarından elde edilen verilerin bu tabletlerin çoğunun menşeinin Bulgaristan olduğunu gösterdiği belirtildi.

Raporda, Türkiye’de uyuşturucu kullanımının diğer Batı Asya ülkelerine göre daha düşük olduğu da ifade edildi.

BM raporunda, Türkiye’de daha çok esrar gibi nefes yoluyla alınan uyuşturucuların kullanıldığı, eroin ve ecstasy’nin de özellikle gençler arasında yaygın kullanılan uyuşturucular arasında yer aldığı vurgulanarak, enjeksiyon yoluyla kullanılan uyuşturucularda Türkiye’de artış görüldüğüne işaret edildi.


AA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 09:06:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?