18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye ve Mısır'dan ortak Irak uyarısı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile yaptığı görüşmede, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması noktasında benzer görüş ve amaçları paylaştıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Sezer ve Mısır Devlet Başkanı Mübarek, Çankaya Köşkü'ndeki çalışma yemeğinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. Cumhurbaşkanı Sezer, Mübarek ile yararlı, kapsamlı ve verimli görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Görüşmelerde, gücünü tarihsel ve köklü bir birliktelikten alan ikili ilişkileri ayrıntılı biçimde ele aldıklarını belirten Sezer, her iki tarafta da, iyi ilişkilerin daha da ileriye taşınması noktasında kararlı olduğunu bildirdi. İşbirliğinin her alanda geliştirilmesi konusunda görüş birliği sağladıklarını vurgulayan Sezer, "Türkiye ve Mısır, Ortadoğu'da istikrarı temsil etmektedir. Diğer ülkeler için örnek bir nitelik taşıyan işbirliğimiz, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına da önemli katkıda bulunmaktadır" diye konuştu.
Irak'taki ve İsrail-Filisin uyuşmazlığındaki gelişmeleri de ele alma olanağı bulduklarını ifade eden Sezer, "Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması, Irak halkının iç uyuma ve dirliğe en kısa zamanda kavuşması ve ülkedeki bütün kesimlerin katılımıyla geleceğini özgürce belirlemesi konularında benzer görüş ve amaçları paylaştığımızı gördük" dedi.
Sezer, Filistin-İsrail ve Arap-İsrail uyuşmazlıklarında hakça, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılmasının bölgenin istikrarı açısından taşıdığı önem üzerinde görüş birliğine vardıklarını belirtti.
Mısır Devlet Başkanı Mübarek ise, görüşmelerde ele alınan bütün konularda görüş birliğinin sağlandığını söyledi. Ele alınan konuların başında Filistin-İsrail uyuşmazlığının yer aldığını anlatan Mübarek, taraflar arasında görüşmelerin başlatılması ve barışa ulaşılmasının beraberinde getireceği yararlar ve faydalar üzerinde hemfikir olduklarını belirtti. Irak konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını bildiren Mübarek, "Mısır ve Türkiye olarak Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasının zorunluluğu olduğu, parçalanmaya ve bölünmeye götürecek girişimlerin beraberinde tehlike ve güvensizlik getireceği konusunda hemfikiriz" dedi.
Mübarek, ileride etnik ağırlıklı bir oluşum yerine kaynaşımı sağlayabilecek bir Anayasaya ulaşılması ve Irak halkının arzu ettiği birlik, dirlik ve toprak bütünlüğü içerisinde varlığını idame ettirecek bir sistemin ve yönetimin Iraklılar'a devredilmesi hususundaki konularda da görüş birliğine vardıklarını kaydetti.
Mübarek, terörle mücadele konusunda yapılacak işbirliği çerçevesi üzerinde durduklarını ve bu yöndeki çalışmaların önümüzdeki dönemde ivme kazanacağını bildirdi. İkili ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılmasına yönelik konular üzerinde durduklarını ifade eden Mübarek, şunları kaydetti:
"Çok sayıda proje söz konusudur. Önümüzdeki dönemde Mısır doğalgazının Türkiye'ye ulaştırılması, ayrıca elektrik alanında alışveriş sağlanması ve Mısır'da Türk yatırımcıları için bulunan fırsatlardan bahsettik. Ayrıca iki ülke arasında Serbest Ticaret Bölgesi kurulması fikrinin olgunlaşması içinde görüş alışverişi yapıldı."
Kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getiren Mübarek, Cumhurbaşkanı Sezer'i Mısır'a davet etti.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 17:09:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?