18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye ve Suriye, yeni bir başlangıça kadeh kaldırdı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bölgede barışın ve istikrarın ancak kapsamlı olduğu takdirde kalıcı olacağı düşüncesinden hareketle, Suriye ve Lübnan kanallarının da zamanı geldiğinde canlandırılması gerektiği inancında olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad onuruna akşam yemeği verdi.

Çankaya Köşkü’nde verilen yemekte konuşan Sezer, Türkiye ile Suriye arasında her alanda, özellikle ekonomi ve ticaret konularında, geniş işbirliği olanaklarının bulunduğunu söyledi. Ortak tarihsel, kültürel ve toplumsal değerlerle bağlı bulunduğumuz Ortadoğu bölgesindeki gelişmelerin Türkiye’yi derinden etkilediğini ifade eden Sezer, "Ortadoğu bölgesi, ne yazık ki, yıllardır süregelen sorunlar ve çatışmalar nedeniyle, özlenen barış ve istikrara bir türlü kavuşamamıştır. Köklü bir geçmişe, zengin bir kültür ve geniş kaynaklara sahip olan Ortadoğu ulusları, esenlik ve gönenç içinde yaşamayı en az diğer uluslar kadar hak etmektedir" dedi.

İsrail-Filistin uyuşmazlığında son dönemde yaşanan terör ve şiddet eylemlerini üzüntü ve kaygıyla izlediklerini belirten Sezer, kardeş Filistin ulusunun yasal haklarının korunmasının, Filistin’in uluslararası toplum içinde hak ettiği onurlu yerini almasının, Türkiye’nin dış politika gündeminin ön sıralarında yer aldığını ve terörle, gerek teröre karşı savaşımda aşırı güç kullanımıyla barışçı bir çözüme varılamayacağının açık olduğunu kaydetti. 

"Irak ulusunun çektiği sıkıntıların sona ermesini diliyoruz"

Gerekli adımların atılmasının daha fazla gecikmeksizin atılmaya başlanılmasının en az yol haritasının benimsenmesi kadar önem taşıdığını vurgulayan Sezer, "Bölgede barışın ve istikrarın ancak kapsamlı olduğu takdirde kalıcı olacağı düşüncesinden hareketle, Suriye ve Lübnan kanallarının da zamanı geldiğinde canlandırılması gerektiği inancındayız. Irak’ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması temel önemdedir. Irak’ın bütün kesimleriyle barışık, komşularıyla uyumlu, özgür ve egemen bir devlet olarak uluslararası toplum içindeki yerini en kısa zamanda alması ortak amacımızdır. Türkiye, bu amaca ulaşılabilmesi için uluslararası çabalara güçlü desteğini sürdürecek, yakın komşuluk ilişkilerinin gereğini yerine getirecektir. Irak ulusunun çekmekte olduğu sıkıntılarının artık sona ermesini diliyoruz" diye konuştu.
Konuk Cumhurbaşkanı Esad ise, Türkiye ile ilişkilerinin çok daha ileri boyutlara ulaştırmak istediklerini ve her iki ülkenin farklı alanlarda sahip olduğu olanaklardan yararlanılmasının elzem olduğunu söyledi. Senelerdir istikrara hasret bölgeleri için ilgili bütün meselelerde görüş alışverişi sağlanması, olumlu, yapıcı ve aktif bir rol oynanması gerektiğini belirten Esad, "Filistin topraklarında yaşanan olaylar hergün artarak kurbanlar almakta, İsrail’in katliam ve tahribatları sürmekte ve İsrail’in bu gayri-insani radikal siyasetleri olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. İsrail bütün bu olumsuzluklara ek olarak devletler hukukunu hiçe saymakta, BM kararlarını uygulamayı kabul etmemektedir" dedi.
Türkiye’nin geçmiş yıllardan beri bu gelişmelere karşı aldığı bilenen tavrının, Arap dünyasında büyük bir takdirle karşılandığını vurgulayan Esad, şunları söyledi:
"Bu vesileyle, Türkiye’nin Irak’a karşı gerçekleştirilen savaşla ilgili aldığı tutumu kutlamak isterim. Bu tavır Türkiye’nin bölgenin yapısını ne kadar derin ve iyi tanıdığına delalet olabilecek sonuçları önceden görebilen bir uzak görüşlülük örneğidir. Bugün Irak’ta işaret ettiğimiz hususlar cereyan etmektedir. Irak sendromu bir somut tehdide dönüşmekte, bu tehdit yalnızca Irak’ı değil, Irak’a komşu ülkeleri hatta daha uzak bölgeleri kapsamaktadır."
Yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve diğer davetliler katıldı.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2004 Çarşamba 00:00:07
Güncelleme :7 Ocak 2004 Çarşamba 11:10:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?