20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türkiye ve Suriye'den İsrail'e tepki

Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri, Türkiye ile Suriye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin iyi düzeyde seyrettiğini belirterek, ’’yakın gelecekte iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıllık iki milyar dolara çıkartılmasının hayal olmadığını’’ söyledi.
Otri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, görüşmelerin ’’kardeşlik ruhu içinde ve yapıcı bir ortamda’’ geçtiğini ifade etti ve iki ülkede de ilişkilerin geliştirilmesi yönünde gerekli arzu ve iradenin bulunduğunu kaydetti.
Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerinin tüm boyutlarını ele aldıklarını söyleyen Otri, ekonomik işbirliği düzeyini, siyasi ilişki ve işbirliği düzeyine çıkarma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti ve şunları kaydetti:
’’Ekonomik ilişkilerimizin seviyesi, önümüzdeki yıllarda iki milyar dolara ulaşacak ve bu bir hayal değil, bu rakamlar katlanarak artacak. İki kardeş ülke ve halka daha parlak gelecek bırakmak için ortak sorumluluğumuz var.’’ İki ülke halkları arasında kan bağı bulunduğunu ve bunun da ilişkilere güç kattığını dile getiren Otri, heyetinde bulunan ekonomi bakanının akrabalarının Türkiye’de yaşadığını söyledi.
Otri, görüşmeler sırasında birçok konuyu ele aldıklarını, bunlar arasında enerji, doğalgaz, elektrik alanında işbirliği ve sınır yörelerinde ortak tarım projelerine gidilmesi konularında görüş birliğine vardıklarını kaydetti. Otri, iki ülke arasında önceden imzalanmış anlaşmaların kısa süre içinde onaylanıp hayata geçirilmesinin yanı sıra ekonomik işbirliğini kolaylaştıracak alanlarda gerekli anlaşmaların mümkün olan en kısa sürede imzalanması konusunda fikir birliği içinde olduklarını söyledi.

ORTADOĞU SORUNU

Otri, Erdoğan ile Ortadoğu’da kapsamlı, kalıcı ve adil barışın olmasının gerektiği hususunda görüş birliği içinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:
’’İsrail’in uluslararası kuruluşlar tarafından alınan kararlara saygı göstermemesinin, aşırı güç kullanımı ve terör faaliyetlerinden uzak durmamasının, silahsız Filistin vatandaşlarına yönelik düşmanca faaliyetlerinden vazgeçmemesinin ve ırkçı ve ayrımcı duvar inşasına son vermemesinin, uluslararası toplumca da tasvip görmediğini.’’ Başbakan Erdoğan ve Türkiye hükümetinin başta Filistin konusu olmak üzere bölge meselelerine ’’hakça ve prensipli’’ tutumlarını takdirle karşıladıklarını ifade eden Otri, İsrail’in bilinçli olarak barış sürecini tıkadığını öne sürdü ve ’’İsrail, bilerek zaman kazanmak istemekte ve barışı arzu etmemektedir’’ dedi.
Otri, bölgede kalıcı barışın sağlanması için İsrail’in 4 Haziran 1967 öncesindeki sınırlara dönmesi gerektiğini ve Filistinlilerin başkenti Kudüs olan devletlerini kurmaları gerektiğini kaydetti.

IRAK VE REFORMLAR

Otri, görüşmelerde Irak’ın geleceği konusunun da gündeme geldiğini belirterek, ’’Irak’ın birlik, dirlik ve huzurunun sağlanması için, ülkeyi parçalanmaya götürecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini’’ söyledi.
Geçici hükümete destek verilmesi gerektiğini de ifade eden Otri, işgal güçlerinin bir an önce çekilmesinin, Irak’ta güvenliğin sağlanmasına yardımcı olacağını kaydetti.
Bölge ülkelerinde reformlar yapılmasına ilişkin olarak, her ülkenin, kendi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yenilenme hareketlerine gitmesinin yararlı olacağına inandıklarını dile getiren Otri, ’’Ancak bunların dışarıdan dikte edilerek değil, halkın beklentileri göz önüne alınarak yapılırsa daha kalıcı olacağı yönündeki görüşlerimiz de örtüşmektedir’’ dedi.
Otri, ziyaretinin ’’amacına ulaştığını’’ kaydederek, iki ülke arasında bundan sonraki dönemin ’’alınan kararları uygulama dönemi olacağını’’ belirtti ve ’’Başbakan Erdoğan’ı ikinci ülkeleri olan Suriye’ye bekliyoruz’’ diye konuştu.

ANLAŞMALAR

Bu arada, ortak basın toplantısından önce Türkiye ve Suriye arasında iki anlaşma imzalandı.
’’Türkiye ve Suriye Arasında, Sınırlar Arasında ve Ötesinde Hava Hizmetlerine İlişkin Hava Ulaştırma Anlaşması’’ ve ’’Türkiye-Suriye Karayolları ve Köprülerle İlgili İşbirliği İttifakı’’nı, Türkiye adına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım imzaladı.

ERDOĞAN: TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDAKİ İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK

Ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, son bir yıl içerisinde bir Suriye başbakanının Türkiye’ye ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini anımsatarak, bunun, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin ne derece ve hangi süratle değiştiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Konuk Başbakan ile yapılan heyetler arası görüşmenin çok verimli geçtiğini dile getiren Erdoğan, özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerin yoğunlaştırılması ve çeşitlendirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlattı.
Erdoğan, Suriye ile Türkiye arasında çok dengeli bir dış ticaret hacminin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, ithalat ve ihracatta da her iki ülke arasında bir dengenin bulunduğunu kaydetti.
Türkiye ile Suriye arasında toplam ticaret hacminin 820 milyon doları aştığına işaret eden Erdoğan, ’’Bunu yeterli bulmuyoruz. Bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmayı arzuluyoruz’’ dedi.

İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU

Erdoğan, Suriye Başbakanı Otri ile bölgeyi ilgilendiren konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Görüşmede, İsrail-Filistin ilişkileri ve Irak sorununun ele alındığını bildiren Erdoğan, ’’Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmasının, bölgede barışın geliştirilmesi açısından hayati önem taşıdığını anlattık’’ diye konuştu.
Turizm ve kültürel ilişkilerin, halklar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, bu ziyaretlerin bölge ve iki ülke halkları için verimli sonuçlar getireceğini söyledi.
Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Bir soru üzerine Türkiye-Suriye ilişkilerini değerlendiren Erdoğan, ’’İnşallah en yakın zamanda Suriye’ye gideceğim. Bu yıl içerisinde bu ziyareti gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ama şu anda tarihi belli değil’’ dedi.
Erdoğan, ’’Suriye ile aramızda ekonomik ve ticari ilişkilerle birlikte diğer konular da resmi, gayri resmi platformda gelişmesini sürdürecek’’ diye konuştu.
Bir gazetecinin Türkiye ile Suriye arasında terörle mücadelede işbirliği yapılmasına ilişkin sorusuna Erdoğan, ’’Şu ana kadar Suriye, terörle mücadele konusunda yaptığımız anlaşmalardan bu yana 59’a yakın PKK’lı teröristi teslim etmiştir. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Terörle mücadele konusundaki işbirliğimiz sürecek’’ karşılığını verdi.

’’ITRİ VAR’’

Başbakan Erdoğan, yaptığı açıklamada, konuk Başbakan’ın, ’’Aramızda akrabalık ilişkileri var’’ yönündeki değerlendirmesiyle ilgili olarak, ’’Bir de bizde bestekar Itri var. Orada bir ilişki olduğunu, sayın meslektaşım ifade etti. Tut-i mucize-i guyem: Onu hatırlatmakta yarar var’’ dedi.
Bu arada, tercümanın, Erdoğan’ın açıklamasını uzun uzun Arapça olarak çevirmesi üzerine Erdoğan, gülerek, ’’Siz ne uzun tercüme yapıyorsunuz’’ diye sordu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını, ’’şükran’’ diyerek tamamladı.
ANKARA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2004 Salı 16:14:04
Güncelleme :13 Temmuz 2004 Salı 16:19:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?