24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye Yolsuzluk Raporu’nda 77. sırada

İstanbul - Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün "2005 Küresel Yolsuzluk Raporu"nda Türkiye, "Yolsuzluk Algılama Endeksi"nde 146 ülke arasında 77. sırada yer aldı.

Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş, raporun Türkiye’nin de içinde bulunduğu 40 ülkede 2004 yılında yolsuzlukla ilgili kanun çalışmaları ve önemli yolsuzluk olaylarının örnek alınarak hazırlandığını anlatarak, bu yılki raporun ağırlıklı konusunun "inşaat sektöründeki yolsuzluklar ve deprem felaketleri" olduğunu bildirdi.

Kurtuluş, raporda Türkiye’nin, "Yolsuzluk Algılama Endeksi"ndeki derecelendirmede 3.2 ile 77. sırada yer aldığını anlatarak, Benin, Mısır, Mali ve Fas’ın da aynı derece ve sırada bulunduğunu dile getirdi. Kurtuluş, raporda, 9’un üzerinde derece alarak ilk sırada yer alan ülkelerin ise Finlandiya, Yeni Zelanda, Danimarka, İzlanda, Singapur, İsveç ve İsviçre olduğunu söyledi.

Raporda, Türkiye’de son bir yılda yolsuzlukla ilgili kabul edilen ve hazırlanan kanun tasarılarının da özetlendiğini kaydeden Kurtuluş, dernek olarak raporda yer alması için 5 münferit olayı bildirdiklerini, ancak "bankaların hortumlanması ve Yargıtay’la ilgili yolsuzlukların" raporda yer aldığını belirtti.

Kurtuluş, "Rapora göre, İtalya ve Türkiye’deki örnekler göstermektedir ki, dürüst olmayan müteahhitler, kamu denetçileri ve diğer kamu görevlileri yapı standartlarının uygulanmasını gözardı etmişler, sonuçta yetersiz uygulama ve kontroller deprem bölgelerindeki toplu ölümlere neden olmuştur" diye konuştu.


AA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2005 Çarşamba 16:03:10
Güncelleme :17 Mart 2005 Perşembe 00:56:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet karaoğlu IP: 195.175.37.xxx Tarih : 16.03.2005 20:02:56
hah hah alisdik banada verin ardik demeya basladik yamayecek hamen adin bence uno alinmaz