18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye'de 1 Mayıs heyecanı

1 Mayıs kutlamalarının İstanbul'daki adresi Taksim... Binlerce polis de alandaki yerini aldı.

1977 yılındaki 1 Mayıs'ta da açılan 800 metrekarelik dev pankart sabahın ilk ışıklarıyla meydana asıldı.

Meydana çıkan yollar bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Meydan çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Otobüs duraklarının camları zarar görmemeleri amacıyla söküldü.

DAKİKA DAKİKA 1 MAYIS

12:50

Mecidiyeköy'de yaklaşık 80 kişilik grup, işyerlerine zarar vererek Taksim Meydanı'na doğru ilerliyor. 

12:45

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başladı. The Marmara Oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında “Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız” yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu. Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet'in “Taranta Babu'ya mektup” şiirinden bir bölüm okudu.

Çeşitli pankartların açıldığı kutlamada, 7 dilde “1 Mayıs” yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar “Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” şeklinde sloganlar attı.

12:00

1 Mayıs kutlamalarına tiyatrocular da katılıyor. Mecidiyeköy'de biraraya gelen çok sayıda tiyatrocu Taksim'e geldi. 

11:45

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'na gelerek incelemelerde bulundu. Çapkın, ''Bu sene değişiklik olarak Anıt'la ilgili bazı tedbirler aldık. Amacımız Anıt'ın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntüyü vermemek'' dedi. 

11:35

Gümüşsuyu’nda arama noktalarında grupları ikiye ayırıyorlar. Erkekleri bir taraftan, kadınları bir taraftan alana alıyorlar. Meslek odaları, halk evleri ve TKP’ye bağlı grupların gelmesi devam ediyor. 

11:20

Taksim Meydanı’nda kutlamalarda renkli görüntüler yaşanıyor. Vücudunu bronz renge boyayan bir erkek elindeki çekiçle afişlerdeki işçi figürünü sergiledi. Elindeki onlarca karanfille Kazancı Yokuşu başına gelen bir vatandaş ise "Bunların her biri bir insan" diyerek elindeki karanfilleri Kazancı Yokuşu’na attı. Aynı kişi elindeki kafanfilleri attktan sonra etrafı afişlerle kapatılan Atatürk heykelini işaret ederek , "İyi ki görmüyor Atatürk bunu" dedi. 

11:15

Kortejler Taksim Meydanı'na giriş yapıyor. Meydan dolmaya başladı.

 11:00

Taksim Meydanı'na çıkan gruplar, polisin oluşturduğu arama noktalarında didik didik aranıyor. Polis, kontrolün ardından Taksim'e ilerleyişe izin veriyor. 

10:50

Şişli'den Taksim'e yürüyen gruplar arasında Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar da yer aldı. Pankart açan taraftarlar sloganlar eşliğinde yürüyüşlerini sürdürüyor. 

10:30

DİSK öncülüğünde Şişli Halasgargazi Caddesi'nde toplanan grup, kortej oluşturarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

İş kazalarına gönderme yapan “Unutmadık, unutturmayacağız, iş kazası değil cinayet” ve “1 Mayıs” yazılı pankartlar ile kırmızı beyaz karanfillerden “1 Mayıs” yazısının oluşturulduğu çelenk arkasında toparlanan kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de yer aldığı kortej, “Sorumlular artık hesap verecek”, “Direne direne kazanacağız”, “1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı” şeklinde sloganlar atıyor. Kortejin yürüyüş güzergahındaki ara sokaklarda resmi kıyafetli polisler güvenlik önlemi aldı, grup çevresindeki güvenlik ise daha çok sivil kıyafetli polisler tarafından sağlanıyor. Halaskargazi Caddesi üzerindeki bazı dükkanların kepenkleri de kapalı....

10:10

Antikapitalist Müslüman Gençler isimli grup, Fatih Camii'nden Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçtiler. 

10:00

İşçi Partisi ve diğer gruplar Gümüşsuyu’ndan Taksim'e gidecek. CHP diğer kortejle birlikte gitmeyecek. Stadyumun arkasındaki yoldan alana gidecek.
09:45

Kadıköy'de bazı sendikalara üye olan işçi ve memurlar, Taksim Meydanı'nda başlayacak olan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere yola çıktı. Beşiktaş, Eminönü ve Karaköy İskelesi önünde toplanan gruplar, vapurla karşıya geçerek Taksim'de gerçekleştirilecek olan büyük kutlamaya katılacak. Ellerinde flama ve bayraklarla iskele önüne gelen gruplar, sloganlar atarak vapura biniyor.

09:40

Polis helikopterleri de havadan incelemelerine devam ediyor. 

09:30

Rusya Komünist Partisi üyesi 10 kişi, ''Sosyalist Komünist için yürüyoruz'' pankartıyla Taksim Meydanı'ndaki yerini aldı. 

09:20

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün önünde polis noktası kuruldu. Gelenler kontrol edilip meydana gönderiliyor. 

09:15

CHP, Halkın Kurtuluş Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri İnönü Stadyumunun altında toplanmaya başladı. 

08:00

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına Şişli üzerinden yürüyecek Devrimci İşçi Konfederasyonları (DİSK) korteji toplanmaya başladı. DİSK Genel Merkezi ile Şişli Camii etrafında yoğunlaşan gruplar yürüyüşe hazırlanıyor. Şişli Belediyesinin temizlik işçilerinin Şişli Belediyesi pankartı altında yürüyüşe katılırken, çok sayıda tiyatro oyuncusunda sabah 08:00'den itibaren toplanma yerine geldi. 1 Mayıs kutlamalarının Şişli kolunda yer alan tek tip kıyafetleri bir başka grup da dikkat çekti. Grupların saat 10:30 sularında yürüyüşe geçmesi bekleniyor.

DİSK Genel Merkezi önünde soruları cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, “En az 1976'daki kadar heyecanlılığımız var. 1976'da DİSK'in önderliğinde Taksim'de kutlanan kitlesel 1 Mayıs'tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz” dedi.

7:30

Dolmabahçe tarafında ilk toplanan grup Halkın Kurtuluş Partisi oldu. Sabah saat 07.30 sıralarında İnönü Stadyumu’nun altında toplanmaya başlayan grup "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" sloganları attı. Grup bir süre sonra davul eşliğinde halay çekmeye başladı.

07:00

Polis sabah 07:00'dan sonra önlem almaya başladı. Aralarında tiyatrocu Ulvi Alacakaptan da vardı. Alacakaptan, “Ben sol görüşlüydüm. Müslüman olunca anladım. Antikapitalist Müslümanlıkta da var” dedi.
Esenyurt’ta ölen işçilerin posterleri Fatih Cami’nin duvarlarına asıldı.

Yazar İhsan Eliaçık Esenyurt’ta ölen 11 işçi için gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

05:30

Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli'nin önüne bir platform kurulurken, meydana çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi. Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle patlayıcı madde araması yapılan meydan ve çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Polis helikopterlerinin havadan kontrol ettiği Taksim Meydanı'ndaki yüksek binalara da polisler yerleştirildi. İETT otobüs duraklarının camları da herhangi olumsuz bir durumda zarar görmemeleri amacıyla söküldü.

05:00

İstanbul'a çevre illerden uçak ve karayoluyla getirilen takviye polisler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde görevlendirdikleri yerlere günün erken saatlerinden itibaren yerleştirildi.

04.00

Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sebebiyle 3 vince asılmak istenirken yırtılan 800 metrekarelik dev afişin asılma işlemi tamamlandı. Üzerinde "1 Mayıs 77 Suçluları Yargılansın" yazan ve dev bir işçi resmi olan afiş gece tamir edildikten sonra Atatürk Anıtı önüne asıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2012 Salı 09:23:50
Güncelleme :1 Mayıs 2012 Salı 13:30:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M. SALİH ÖZBEY IP: 78.172.105.xxx Tarih : 1.05.2012 15:09:22

SENDİKALI İŞÇİLİKTEN,
MARABALIĞA!

İşçi emekçi kardeşlerime 1 Mayıs bayramları kutlu olsun...
Olsun olsunda...
Asıl mesele bu gün meydanlarda olanların işçi mi?
Maraba mı olduklarıdır?
Sendikacılık,1980 öncesi kadar güçlü mü?
Bakınız, Başta İşçi ağası soysuz sendikacılar ile Turgut Özal' MESS’in başına ve TİSK başkan vekilliğine getirilmesi ile İşçi hakları Özellikle metal işçilerin hakları her geçen gün geriye götürülürken, AKP zamanında ise İşçiler resmen "Maraba" haline getirildi!
Geçmişi, bizim yaşta olanlar çok iyi hatırlarlar, Karsının “regi” bezini dahi işçinin sırtından çıkaranlarla, Sendikalcılığı “İdeolojik” saplantı yaparak, Burnu kaşınsa meydanlara inmenin sıkıntılarıdır bu günkü”M arabalık” hali!
Gerçek Sendikacılık işçi haklarını koruyanlar elbette olmuştur!
Bir sözü ile İktidarı sallayan sendikacılar ve sendikalar olmuştu o devirler…
Bir “Çöpü’nün” maaşı neredeyse, Başbakanlık müsteşarın eşit hale getirilmişti!
Peki, şimdi durum ne?
Recep Beyin, Üfürmesi gerçekleri yansıtıyor mu?
İş bulup da çalışanların kaçta kaçı “Sendikalı” işçi?
Aslında soru yanlış!
Önce “İŞ “ bulabiliyorlar mı demek lazım..
Sonra İşçiler işe girişte”Sendika sözünü telaffuz” edebiliyor mu?
AKP yandaş olmayan, Sendikalara hayat hakkı veriyor mu?
Bu soruların sonrası manzara şu;
AKP ile başlayan süreçte, Sendikalı işçiler “Taşeronluk işçiler” haline, yani “Köle yapılmıştır?
Suç mu kimde?
Birincisi, Devlet kapısında ki, işçilerin, hizmetlerin savsaklayıp, toplumda itibar kayıp etmeleri…
Bakınız,
Özel kurumlarda, Asgari ücretle çalışan, işçiler, ellerinden paspası düşürmezken, Devlet kurumlarında çalışanları işyerini “bok götürmektedir!
İkincisi, Sendikacıların, işçilerden ziyade, kendi çıkarlarını düşünme yavşaklığını tercih etmeler!
Bakın bakalım, bu günkü sendikacılar arasında,
bir Halil Tunç, Seyfi Demirsoy’lar, Abdullah Baştürk ’ler, Kemal Türker’ler gibileri var mı aralarında?
Ha, aralarında “ideolojik” saplantısı olup bu uğurda ölenlerde vardı ama, hiç değilse adam gibi sendikacılık yapmasını da biliyorlardı.
Netice olarak, AKP, tüm bu olumsuzluklar koz olarak kullanıp, İşçiler 21 yüzyılda,”Çağdaş Köle “ yapmayı becermiştir…
Ne diyelim kendi düşen ağlamaz,!
AKP seçimlerde, aldığı %50 oy, gökten zembille inmediğine göre…
Demek alanda memnun satanda…