20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türkiye'de 23 bin kişilik 'mafya ordusu' var

Adli Sicil ve İstatistik eski Genel Müdürü Yücel’in araştırmasına göre, Türkiye’de mafya gruplarının 23 bine yakın silahlı adamı bulunuyor. Bu çetelerin, sürekli çalıştıkları banka ve döviz büroları ile kendilerine yakın bürokratları bile var.

Yeni Şafak gazetesinin bugünkü sayısında yayımlanan Evin Göktaş imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın organize suç örgütleriyle ilgili hazırladığı bir rapor, ’çete’lerin Türkiye’nin "kanayan yarası" olduğunu gösterdi. Rapora göre, Türkiye genelinde yaklaşık 150 çete grubu faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde geçen yıl meydana gelen 230 çete olayı ile ilgili bin 755 çete elemanı gözaltına alındı ve bunların yarıya yakını tutuklandı. Cezaevlerinde halen bin 500 civarında çete suçundan tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

Adli Sicil ve İstatistik eski Genel Müdürü Mustafa Tören Yücel’in yaptığı bir başka araştırmaya göre, Türkiye’de mafya gruplarının 23 bine yakın silahlı adamı var. Çetelerin kendi kanunları, sürekli çalıştıkları bankaları, döviz büroları, bürokraside de kendilerine yakın bürokratları bulunuyor.

Yeraltında rant savaşı yaşanıyor

Rapora göre, bazı çete liderlerinin cezaevinde olması sebebiyle yeraltı dünyasında dengeler değişti. Cezaevlerinden çıkan bazı PKK’lılar da başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde organize suç örgütü oluşturdu. Eski PKK’lıların kurduğu bu örgütlerin el atmadığı sektör hemen hemen kalmadı. Buna karşılık kendilerini Ülkücü olarak adlandıran eski suç örgütü mensupları da yeni elemanlarla güç toplamaya çalışıyor. Her iki grup arasında kıran kırana bir rant savaşı sürüyor.

Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorlar?

Rapora göre, örgütler; ağırlıklı olarak inşaat, temizlik ve sosyal güvenlik sektörüne kadar geniş bir yelpazede ve vakıf, dernek, spor kulüpleri gibi oluşumlarda faaliyetlerini sürdürüyor. Raporun büyük bölümünün, uyuşturucu kaçakçılığına ayrıldığı görülürken, bu alanda iller arasında liderlik ekonomik ve ticari potansiyeli yüksek, gelir dağılımı dengesiz İstanbul’da bulunuyor.

Yüzde 80’i ilkokul mezunu

Bu çetelerin en dikkat çeken özelliklerden biri de mensuplarının yüzde 80 düzeyinde 40 yaş ve altı gruptan olmaları. Eğitim düzeyine göre çete elemanlarının yüzde 80’i ilk ve ortaokul mezunu. Emniyet kayıtlarına göre, Türkiye’de 150’ye yakın çete faaliyet gösteriyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Adana ve Samsun’da faaliyet gösteren çeteler, "Sakaryalılar, Karadenizliler, Egeliler, İstanbullular, Kocaelililer, Adanalılar, İçanadolular, Sürmeneliler, Güneydoğulular" diye kendi içlerinde gruplara ayrılmış durumda.
YENİ ŞAFAK
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2004 Cumartesi 13:36:01
Güncelleme :9 Ekim 2004 Cumartesi 19:18:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?