18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye'de 25 bin kişi organ nakli bekliyor

Nevşehir Kapadokya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği’nin 4. Kongresi’nde konuşan Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 2. Başkanı ve Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Üroloji Kliniği Direktörü Doç. Dr. Faruk Gönenç, Türkiye’de 27 merkezde organ nakillerinin Avrupa ülkeleri ölçeğinde modern yöntemlerle başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.


Gönenç, resmi rakamlara göre, Türkiye’de halen 25 bini aşkın kişinin organ nakli için sırada beklediğini belirterek, "Türkiye’de ancak yılda 300-400 hastaya organ nakli yapılabiliyor. Bu sayıyı artırmak için öncelikli olarak kadavra ve organ teminini ve naklini özendirmemiz gerekiyor. Bunun için de öncelikli olarak yoğun bakım ünitelerinin her türlü alt yapı donanımlarının yeterli hale getirilmesi gerekiyor. Hasta sahibinin yoğun bakım ünitelerinde her türlü sağlık donanımının sağlandığını öncelikli olarak algılaması açısından buna büyük bir ihtiyacımız var" dedi.


Diğer taraftan öncelikli olarak sağlık personeli ve kamuoyunun organ bağışı noktasında bilinçli hale getirilmeleri gerektiğini vurgulayan Faruk Gönenç, "Çünkü organ bağışı, her şeyden önce büyük fedakarlık isteyen bir çaba. Bu iş için görev alan tüm kuruluşları özendirici tedbirlerin de alınmasında büyük bir yarar sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye’deki organ dağıtım sistemini de yeniden gözden geçirmek, daha doğrusu revize etmemiz de gerekiyor. Tüm organ bekleyen hastalar için tek bir merkez oluşturmak, bu çerçevede oldukça akılcı bir yöntem olarak değerlendirilmeli. Organ dağıtımında Avrupa Transplantasyon Birliği kurallarına uygun bir düzeyde dağıtmamız gerekiyor" diye konuştu.


Doç. Dr. Gönenç, kişilerde organ bağışının bilinçli bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "İnsanlarımıza organ bağışının ne denli önem taşıdığını çeşitli eğitim çalışmaları ile aktarmak gerekir. Çünkü her an için organ ihtiyacı doğabiliyor. Bu, herkes için geçerli bir kavram. Bugün belki bir organa ihtiyaç duyulmayabilir ama yarın için duyulmayacağını kimse söyleyemez. Bunun için organ bağışının gerektiğini, eğitim yoluyla yaygın hale getirebiliriz" şeklinde konuştu.


Medyada zaman zaman organ kaçakçılığı ile ilgili olarak kaynağına inilmeden yapılan haberlerin, organ bağışı noktasında yapılan tüm çalışmaları dibe vurdurduğunu da belirten Gönenç, "Özellikle medyada yayımlanan organ kaçakçılığı ile ilgili kaynağına inilmeden, reyting toplama amaçlı haberler, halkımızda organ bağışı ile ilgili çalışmaları dibe vurduruyor. Bu çerçevede olumlu olarak medyaya yansıyan haberlerde, ciddi bir şekilde organ bağışı sağlayabiliyoruz ama negatif haberlerin yayımlanması ile hedeflerimiz tamamen alt üst oluyor" dedi.

NEVŞEHİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2004 Pazar 12:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?