18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye'de 35 bin çocuk madde bağımlısı

Ankara’da hemen her kurumun gündeminde, sokak çocukları var. Meclis’teki Araştırma Komisyonu’na, Türkiye’nin uçucu madde bağımlısı çocuklar açısından dünya dördüncüsü olduğu bilgisi verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı raporda ise, çocukların sevgisizlik ve göç yüzünden sokağa düştüğü belirtiliyor. Rapora göre, kente göç eden ailelerin çocukları, ekonomik sıkıntı yüzünden sokağa itiliyor.

Meclis’teki Araştırma Komisyonu’nuna bilgi veren Ankara AMATEM Şefi Nesrin Dilbaz, Türkiye’de 35 bin gencin uçucu madde bağımlısı olduğunu açıkladı. Bu rakamla Türkiye dünya dördüncüsü konumunda.

Meclis araştırmasını sürdürürken Milli Eğitim Bakanlığı da sokak çocukları sorununa oluşturduğu bir komisyonla mercek tuttu. Komisyonun ön raporunda çocukların sevgisizlik, eğitimsiz aileler ve göç yüzünden sokağa düştükleri tespiti yer aldı.

Raporda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2003 yılı kasım ayı itibari ile, sokakta yaşayan çocuk sayısı 88 bin 313. Bunların, yüzde 15’i 0-10 yaş grubu,
yüzde 85’i ise 11-18 yaş grubu içinde yer alıyor.

Bu çocukların yüzde 44’ü madde bağımlısı.

Kente göç çocukları da etkiledi

Bakanlığın raporunda göç konusu ayrı bir başlık altında yer aldı.

Türkiye’de son 30 yılda köyden kente yoğun göç olduğu belirtildi. Rapora göre bugün, nüfusun yüzde 76’sının kentte, yüzde 29’u kırsalda yaşıyor.

Varoşlara yerleşen ailelerin ekonomik ve sosyal sıkıntılar nedeniyle çocukları gelir kaynağı olarak gördükleri de raporda yer alan bir başka tespit.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çözüm önerileri

Bakanlık sokak çocuklarıyla ilgili sorunun çözümü için alınması gereken tedbirleri de dokuz başlık altında sıraladı.

Çözüm önerilerinin bazıları şöyle:


Toplumsal dayanışmanın arttırılması

Ailelerin eğitimi

Öğrencileri yatılı ve pansiyonlu okullara yönlendirme

Rehberlik hizmeti

Barınma merkezlerinin oluşturulması

Milli Eğitim Bakanlığı çözüm için yaptıklarını da rapora koydu. Buna göre aile ve çocuk eğitimi programı ile toplam 38 bin 500 aileye ulaşıldı. Açılan kurslarda 172 bin kişiye okuma yazma öğretildi, meslek kursları ile 510 bin kişiye eğitim verildi.
Soruna çözüm çerçevesinde çocuklarını okula gönderen ailelere 20 milyon ila 35 milyon arasında maddi destek sağlandığı da raporda yer aldı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 16:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?