23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye'de asgari ücret, AB adayı ülkelerden yüzde 25 daha yüksek

Türkiye’de uygulanan asgari ücret düzeyi AB adayı ülkeler ortalamasının yüzde 25 üzerinde olduğu belirtildi. Buna karşılık kişi başına düşen milli gelirin ise aday ülkelerin yarısı oranında olduğu bildirildi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de uygulanan asgari ücret uygulamasının AB’ye aday 10 ülkede uygulanan asgari ücretten daha fazla olduğu ortaya çıktı.

AB’ye aday ülkelerde ortalama asgari ücretin 303 Euro olmasına karşın Türkiye’de ise asgari ücretin ayda 378 Euro olduğu belirtilen araştırmada, sadece Sloverya’da uygulanan asgari ücretin Türkiye’den daha fazla olduğu kaydedildi.

Buna karşılık aynı istatistiklere göre, Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin, diğer AB Adayları ortalamasının ancak yarısı olduğu açıklandı. Ayrıca açıklamada Romanya’da asgari ücretin Türkiye’deki asgari ücretin yarısı, kişi başına gelirin ise Türkiye’den yüzde 9 fazla olduğu, Bulgaristan’da ise asgari ücretin Türkiye’nin üçte biri kişi başına düşen milli gelirin Türkiye’den yüzde 15 yüksek olduğu vurgulandı.

Türkiye’den Bulgaristan ve Romanya’ya yönelik "Fabrika Göçünü" etkileyen en önemli faktörlerden birinin ücretler üzerindeki vergi ve SSK prim yükünün Türkiye’de ağır olmasından kaynaklandığı ifade edilen araştırmada, "Türkiye’de asgari ücretteki sorun istihdam vergilerinin aşırı olmasıdır" denildi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2003 Cumartesi 12:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?