17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye`de Batı değerleri olduğunu gel de Avrupa`ya anlat

ABD`nin New York Times gazetesi, ``Batı değerleri hoşgörü, demokrası, adalet, eşitlik ve özgürlük ise ben bir batı ülkesinde yaşıyorum`` diyen Türk gencinin sözlerine yer verirken, ``Bunu Vatikan`dan aldıkları yükü Müslüman göçmenlere dayatmaya çalışan Avrupalılar`a gel de anlatmaya çalış`` değerlendirmesi yaptı.

Gazetede, yazar Irshad Manji`nin yorum yazısına yer verildi. Manji, batı Avrupa`da İslam`a bakış açısıyla kuzey Amerika`daki bakış açısının birbirinden farklı olduğunu yazdı. Avrupa`da konunun ``türban`` çerçevesinde ele alındığını belirten Manji, Kuzey Amerika`da ``terörizm`` kavramının belirleyici olduğunu ifade etti.

Manji, ABD`de 11 Eylül`de gerçekleşen saldırının ardından 11 Mart`ta Avrupa`da da bir saldırının yaşanmış olmasına karşın, Avrupa`nın çıkış noktasının halen türban olmasının anlaşılmaz olduğunu kaydetti.

Avrupa çevrelerinde, Müslüman göçmenlerin, Avrupa`nın Aydınlanma sonrası değerlerine ilişkin tartışma yarattığıne dikkat çekilen yazıda, pek çok batı Avrupalı`nın Aydınlanma değerlerinin yitirildiği kaygısı taşıdığı belirtildi. Bu durumun da karşılıklı bir kimlik koruma çabasına dönüştüğüne işaret edildi.

Türkiye`nin AB üyeliğine ilişkin tartışmalarda söz konusu kimlik koruma çabasının kendisini gösterdiği kaydedilen yazıda, Türkiye`nin Avrupa`dan uzak olmadığı savunuldu.

İslamcı olarak adlandırılan hükümetin, AB değerlerini karşılaması için insan hakları alanında güncelleştirmeler yaptığına dikkat çekilirken, Türkiye`nin şaşırtıcı biçimde özgür bir basına sahip olduğu da savunuldu. Sol görüşlü bir gazetenin, Kuran-ı Kerim`in kaynağını sorgulaması ve sağ görüşlü bir gazetenin ise eşcinsellerin, ayrımcılık karşıtı yasalara ilişkin lobi çalışmalarına ilişkin yazılyar yazması da buna örnek olarak gösterildi.

Yazıda, bir Türk gencinin, ``Eğer batı değerleri hoşgörü, demokrasi, adalet, eşitlik ve özgürlük ise, o zaman ben bir Batı ülkesinde, Türkiye`de yaşıyorum`` sözlerine dikkat çekildi. Bu sözlerin ardından ise ``Bunu Vatikan`ın tüm değerlerini Müslüman göçmenlere dayatmaya çalışan Avrupalılar`a anlatmaya çalış`` değerlendirmesi yapıldı. Yazıda, Avrupa`daki laiklik anlayışına ilişkin olarak ise ``Onların laikliği ateşli, misyoner ve dinsel olabilir`` denildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 14:44:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?