17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye'de bin 500 cami bomboş duruyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Türkiye’deki tüm cami ve mescitlerle ilgili yaptığı geniş çaplı araştırma acı bir gerçeği gözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki bin 500 cami bomboş duruyor.

Diyanet, Türkiye’deki tüm cami ve mescitleri mercek altına aldı. Kapsamlı bir araştırma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerle ilgili acı bir gerçeği de ortaya çıkarmış oldu. Araştırmada, Türkiye genelinde toplam 76 bin 922 cami ve mescitin olduğu belirlenirken, ibadete kapalı bin 494 caminin olduğu tespit edildi. Bu camilere sadece cuma namazlarında gelenler oluyor. O da ortalama 7 kişi. Teravih namazı için de ortalama 4 kişi gidiyor. İmamlar tarafından verilen cami derslerine, yaz kurslarına, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazına ise kimsenin gitmediği belirlendi.

Bayramdan bayrama

Diyanet’in raporunda, ibadete kapalı camilerden 949’unun istenen standartların altında kaldığı, bu nedenle kadro ve geçici görevliye ihtiyacın olmadığı vurgulandı. Bu camilerin ana ibadet alanının ortalama 81 metrekare, bahçe ve avlu alanının ortalama 196 metrekare olduğu belirlendi. Beş vakit namaza gidenlerin sayısı ’sıfır’ olarak tespit edilirken, bu camilerin sadece bayram ve cuma namazları için kullanıldığı ortaya çıktı. 

Mevsimlik camiler

Araştırmada camiler, ’Yıl boyu ibadete açık’, ’Belli mevsimlerde ibadete açık’, ’Sadece Ramazan ayında açık’ olmak üzere üçe ayrıldı. Ülke genelinde bulunan camilerin 71 bin 85’inin yıl boyu, bin 424 caminin belli mevsimlerde, 2 bin 919’unun da sadece Ramazan ayında ibadete açık olduğu tespit edildi. Raporda, ibadete kapalı camilerden 505’i hakkında çelişkili bilgiler geldiği gerekçesiyle yeniden inceleme yapılması da önerildi. 

Kadro açıkları

Araştırmada, yıl boyu ibadete açık olan camiler için 70 bin 207 imam hatip, 13 bin 261 müezzin-kayyım olmak üzere toplam toplam 82 bin 255 kadroya ihtiyaç olduğu belirtildi. Belli mevsimlerde ibadete açık olan camiler için de 962 imam-hatip, 16 müezzin-kayyım olmak üzere 978 mevsimlik geçici görevliye ihtiyaç olduğu ifade edildi. Sadece Ramazan ayından ibadete açık olan camiler için bin 273 imam-hatip, 6 müezzin-kayyım olmak üzere bin 279 geçici Ramazan görevlisine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2004 Cuma 15:20:00
Güncelleme :2 Ocak 2004 Cuma 16:17:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?