18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye´de gazeteciliğin sonu mu geliyor?

 Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek olan Türk Ceza Kununu ile hapisanelerin gazetecilerle dolacağını belirtti. İpekçi, "Basında Sansüre ve Otosansüre Hayır" kampanyası başlatacaklarını da bildirdi.

İpekçi, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, geçen ay ’’basın özgürlüğü ve basına müdahale’’ konularında, üye olan ve olmayan gazetecilerin katılımıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da toplantılar yaparak, konuyu tartıştıklarını söyledi.

İpekçi, hazırladıkları ’’Basın Özgürlüğü Bildirgesi’’ nin kamuoyuna açıklanmasının ardından diğer meslek örgütleriyle de görüşeceklerini ve ’’Basında Sansüre ve Otosansüre Hayır’’ kampanyası başlatacaklarını ifade etti.

Bu kampanya çerçevesinde çeşitli aktiviteler yapılacağını anlatan İpekçi, daha sonra TGS tarafından hazırlanan ’’Basın Özgürlüğü Bildirgesi’’ ni okudu. İpekçi, basının tümünde iktidarın telkinleri doğrultusunda bir yönlendirme olduğunu savunarak, ’’İktidarın aleyhine yazan gazeteciler, yıllık izinlerine ayrılmak zorunda bırakılıyorlar. Bu, bizim lisanımızda sansür anlamına gelir’’ dedi.

İpekçi, 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek Türk Ceza Yasası’nın basınla ilgili maddelerden dolayı hapishanelerin gazetecilerle dolacağını vurgulayarak ’’Gazetecilik yapmak zorlaşacak, hiç kimse hiçbir haberi yazamayacak’’ diye konuştu.

’Sansüre son verilsin’

Ercan İpekçi, basında sansür ve otosansüre son verilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: ’’Siyasi iktidarın ve temsilcilerinin ve onlara bağlı bürokratların basın özgürlüğünü ihlal eden müdahaleci tavırları sansür anlamına gelir ve asla kabul edilemez ve dışardan gelen bu müdahaleler kamuoyunun bilgi edinme hakkını kullanmasına ağır bir darbe vurur. Editoryal bağımsızlık, basın özgürlüğü için olmazsa olmaz koşuludur. Bu nedenle medya sahiplerinin çıkar ilişkilerinin, yayın politikaları üzerindeki gölgesi kalkmalıdır. Gazetecilerin 212 sayılı Basın İş Yasası’ndan doğan yasal hakları ile sendikalarda örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi yapma hakkına saygı duyulmalıdır.’’
KENTHABER
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2005 Perşembe 12:16:31
Güncelleme :6 Ocak 2005 Perşembe 12:28:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?