18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye'de kadın olmak zor

Efes Pilsen’in ’’Hayatı Dolduruyoruz’’ etkinlikleri kapsamında yer alan ’’Türkiye Kadın Profili-2’’ araştırması tamamlandı.

Türk kadını nasıl yaşıyor, nelere dikkat edip nasıl davranıyor sorularına yanıt arayan ve Türk insanının alışkanlıklarını, değer yargılarını, aile hayatını, fiziksel özelliklerini ortaya koymayı amaçlayan araştırma sonuçları İsmail Gülgeç’in karikatürleriyle renklendirilerek bir kitap haline getirildi.

Türkiye’de 18 ilde 1598 kadının katıldığı araştırma, Türk kadını profilini esprili bir perspektiften ele alıyor. Araştırmadan bazı bulgular şöyle:

Türk kadınları, çoğunlukla kahverengi göz ve saç rengine, buğday/kumral tene ve düz saç biçimine sahip.

Türk kadınının tüketim kalıpları içinde ilk göze çarpan diş sağlığı. Türk kadını diş sağlığı ile çok ilgilenmiyor. Dişlerini günde 3 kez fırçalayanların oranı yüzde 6.7’de kalırken günde 1 kez fırçalayanların oranı yüzde 30. Hiç fırçalamayanların oranı da göz ardı edilemeyecek kadar yüksek, yüzde 5.7. Kadınların yüzde 60’ı ise 3 yılda bir dişçiye gidiyor. Türk kadınlarının yazın yıkanma oranı ayda ortalama 20’yi bulurken kışın bu sayı 7.8’e düşüyor.

SARIŞIN OLMAK İÇİN UĞRAŞMIYOR

Sanıldığının aksine Türk kadınları sürekli sarışın olmak için de uğraşmıyor. Kadınların yüzde 60.9’u saçlarında hiçbir uygulama olmadığını belirtirken ’’Kuaföre hiç gitmedim’’ diyenlerin oranı yüzde 44’ü buluyor. Türk kadını genellikle makyaj yapmayarak, deodorant, parfüm ve kolonya kullanmayarak oldukça az kozmetik harcaması yapıyor.

Araştırmaya göre Türk kadınlarının yüzde 67’si hiç rejim yapmıyor ve yüzde 71’i gıda alırken kalori oranına hiç dikkat etmiyor.

Normal dönemlerde jinekoloğa gitme sıklığı ise 5 yıldan daha seyrek olan kadınların yüzde 55’i hamilelik sırasında düzenli kontrol yaptırmıyor.

Araştırmanın ’’Değerler’’ bölümünde oldukça çarpıcı sonuçlar karşımıza çıkıyor. Evli ya da boşanmış olan Türk kadınlarının önemli bir bölümü, yüzde 41.7’si hiç tanışmadan görücü usulü evlenmeyi onaylıyor. Bekâr olanların ise yüzde 87’si tanışıp anlaşarak evlenmek gerektiğine inanıyor.

Ve dizilerde, sinema filmlerinde her gün balayı görüntüleri izleyen Türk kadınlarının yüzde 91.5’i balayına gitmediklerini dile getiriyorlar.

Günümüzde hâlâ başlık parası uygulamasını doğru bulan kadınların oranı da az değil, yüzde 3.7. Kadınların yüzde 16.9’u için de başlık parası ödenmiş.

Akraba evliliği yapanlar ise hiç de az değil, bu oran yüzde 19.

CİNSELLİKTEN YOKSUN

Türk kadınları evlilik konusunda oldukça istikrarlı. Yüzde 94.6’sı bir kez evlendiğini beyan etmiş. Ancak, yüzde 33.8’i evliliğinde cinselliği bulamamış. Kadınların yüzde 30.2’si eşinden korktuğunu da söylüyor. Evdeki şiddeti normal görenlerin oranı da 2000 yılına oranla yüzde 3.1’den yüzde 1.4’e düşmüş.

DAYAKLA ÇOCUK YETİŞTİRME

Çocuklarının dövülüp dövülmediği sorusuna çok sık diyenler yüzde 8.8 gibi oldukça yüksek bir oranda, ara sıra diyenler ise yüzde 55.5.

Kadınların yüzde 54.2’si hiç geceleri tek başına dışarı çıkmadığını belirtirken sadece yüzde 15.5’i tek başına sürekli dışarı çıktığını söylüyor. 85.9’u hâlâ bekârete önem verdiğini söylerken ’’Kadının namusu sadece zihnindedir’’ diyenler yüzde 75.4. Ve evlenmeden birlikte yaşamayı kesinlikle uygun bulmayanlar yüzde 85.2.

YER SOFRASINDA YİYORUZ

Türk toplumunun yüzde 40.5’i hâlâ yer sofrasında yemek yiyor. Türk ailesinin yüzde 71.2’si akşam yemeği yenmesi için aile fertlerinin toplanmasını beklerken yalnız yemek yiyenlerin oranı 2.3’ten 3.2’ye çıktı.

PEŞİN ALIYORLAR

Türk kadınlarının yüzde 64.3’ü peşin alışverişi tercih ederken şahsına ait kredi kartı bulunmayanların oranı yüzde 86 olarak karşımıza çıkıyor.

KADINLAR HÂLÂ KOCA ELİNE BAKIYOR

Türk ev kadınlarının yüzde 69’u eşlerinden para aldıklarını ve kendilerine ait herhangi bir gelirleri bulunmadığını belirtirken yüzde 10.3’ü günlük olarak eşlerinden 30 YTL’den az para alıyor. Eşinden ev ve günlük ihtiyaçlar için para almayanların oranı da yüzde 24.4.

Kadınların verdiği yanıtlara göre Türk ailesinin yüzde 67’sinin kendisine ait evde oturduğu ortaya çıkıyor. Ancak kadınların önemli bir oranı, yüzde 32.6’sı evlerinin kaç metrekare olduğunu bilmiyor. Araştırmada bir başka önemli bulgu da cep telefonları ile ilgili. Türk kadınının yüzde 64.8’i cep telefonu olmadığını söylüyor.
Cumhuriyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2005 Pazar 12:58:29
Güncelleme :26 Haziran 2005 Pazar 13:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?