17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye’de kapkaça karşı önlem arayışı


Kürşat Akyol
İstanbul

Türkiye’de hükümet, artan kapkaç olaylarına karşı üst üste yeni önlemler açıklıyor.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kapkaç olaylarının çete örgütlenmesine doğru gittiğine dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da, 81 kentin valiliklerine bir genelge göndererek, kapkaç olaylarına karşı alınması gereken yeni önlemleri bildirdi.

Aksu, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel güvenlik görevlisi sayısının arttırılmasına karar verildiğini belirtti.

Aksu, özel güvenlik görevlisi sayısı istenen seviyeye ulaşana kadar; polisin tren, istasyon, gar ve iskelelerde kapkaç ve hırsızlık olaylarını önleyici güvenlik önlemleri almasını istedi.

Adalet Bakanı Çiçek de, kapkaççıların çeteleştiğini belirterek, çetelerin üzerine daha çok gidilmesi gerektiğini söyledi.

Çete halinde işlenen suçların cezasının daha ağır olduğuna dikkat çeken Çiçek, 1 Nisan’da yeni Türk Ceza Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle bu suçlara verilen cezanın artacağını ve 7 yıla kadar hapis olacağını belirtti.

Kapkaç ve hırsızlık olayları, bu ayın başında Kocaeli’den İstanbul’a giden banliyö treninde telefonunu kapan 3 kişiye direnen 17 yaşındaki üniversite öğrencisi Ahmet Hakan Canıdemir’in öldürülmesi üzerine yoğun olarak tartışılmaya başladı.

Hükümet, bu tür olayların önlenmesi için alınacak önlemleri saptamak amacıyla geçen hafta, 4 bakandan oluşan bir komisyon kurdu.

Çocuk ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve İçişleri Bakanı Aksu komisyondaki isimler.

Hükümet, yakalanan kapkaççıların hastanelerde rehabilitasyon altına alınması, okul çağında olan kapkaççıların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitilmesi gibi önlemleri de yürürlüğe sokmayı planlıyor.

Kapkaççılar ömür boyu hapis istemiyle yargılanacak

Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Hakan Canıdemir’in cep telefonunu aldıktan sonra trenden atarak ölümüne neden olan üç kapkaççı hakkında dava açıldı.

Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı, iddianamesinde, üç sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasını istedi.

Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Hakan Canıdemir, trende üç kapkaççının saldırısına uğramış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Polis, düzenlediği operasyonda cinayete karşıtığı belirlenen Ümit Çiğdem, Mehmet Emin Tolun ve 17 yaşındaki A.Ç’yı yakaladı. Savcılık tarafından sorgulanan kapkaççılar cezaevine gönderildi.

İddianame hazırlanarak dava açıldı

Kadıköy Cumhuriyet savcısı, kapkaççılarla ilgili iddianameyi hazırlayarak davayı açtı.
Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak olan kapkaççılar, ‘çıkar sağlamak için cinayet işlemek’ ve ‘gasp’ suçlamasıyla, ömür boyu hapis istemiyle yargılanacak.

A.Ç çocuk mahkemesinde yargılanacak

Sanıklardan A.Ç. yaşı 17’den küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılancak. Diğer iki sanık ise Kadıköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkartılacak.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 00:31:04
Güncelleme :20 Kasım 2004 Cumartesi 13:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?