18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye´de ´milyarderlik´ dönemi bitti

Bu gece yarısından itibaren Türkiye, artık “milyoner ve milyarderlerin ülkesi” değil. Yeni Yıl’a girilmesiyle birlikte 6 sıfır atılan Yeni Türk Lirası da devreye girdi.

Bol sıfırlı Türk Lirası, son yıllarda dünyanın en değersiz para birimlerinden biri durumundaydı.

Avrupa Birliği’nden müzakere tarihi alan Türkiye’de, yeni para biriminin devreye girmesiyle birlikte, halka, mali piyasalara ve yabancı yatırımcılara moral aşılanması bekleniyor.

Türkiye, bu gece yarısından itibaren tarihinin en büyük parasal dönüşüm projesini hayata geçirdi. Ekonomik krizlerle geçen yılların ulusal para birimine eklediği 6 sıfır, bugünden itibaren yok. Bugün itibarıyla 1 milyon TL, 1 YTL’ye eşit oldu. 1 yıl boyunca, TL ve YTL banknotlar piyasada birlikte kullanılacak.

Türkiye tarihinin bu en büyük parasal dönüşüm operasyonunun ikinci aşamasında, ‘Yeni’ ibaresinin kaldırılarak para birimi tekrar TL olarak isimlendirilecek, ancak bunun 2007-2008 yıllarında gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Yılbaşına kadar 1 milyar 200 milyon adet madeni paranın basımı ile yaklaşık 15 katrilyon liraya denk gelen 15 milyar YTL’lik banknot basıldı.

TL banknotlar, 1 Ocak 2006’dan itibaren tedavülden kalkacak, ancak 10 yıllık zamanaşımı sürecinde Merkez Bankası şubeleri, bunların olmadığı yerlerde de Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilecek.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, şubat ayı sonu itibarıyla tedavüldeki banknot miktarının yaklaşık yüzde 90-95’inin YTL’ye dönmesinin beklendiği ifade etmişti.

YTL’NİN ÖZELLİKLERİ

YTL’ye geçişte, banknotların daha kolay tanınması ve karışıklığa neden olunmaması için, aynı satın alma gücüne sahip kupürler hem TL, hem de YTL için benzer renk ve tasarımlara sahip bulunuyor.

Banknotlar arasında en küçük değer olan 1 YTL’nin, tüm banknotlarda olduğu gibi ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde ise Atatürk Barajı bulunuyor.

5 YTL’nin arka yüzünde Anıtkabir, 10 YTL’nin arka yüzünde Piri Reis’in Dünya Haritası, 20 YTL’nin arka yüzünde ise Efes Antik Kenti bulunuyor.

50 YTL’nin arka yüzünde Kapadokya tasarımı yer alıyor. 81x 152 mm boyutlarındaki banknotun hakim rengi ise turuncu...

100 YTL’nin arka yüzünde İshakpaşa Sarayı’nın görüntüsü yer alıyor. Boyutları 81x 158 mm olan banknotların hakim rengi koyu mavi olarak saptandı.

TL ve YTL’de görüntü aynı, özellikler farklı

BİR yıl süreyle birlikte dolaşımda olacak olan TL ve YTL banknotlar arasındaki fark, portre filigran, elektrotip filigran, emniyet şeridi, seri ve sıra numarası, kabartma baskı özelliklerinde bulunuyor.

Ayrıca özel olarak, 10 YTL’de renk değiştiren mürekkep motifi, 1 YTL’de banknot uzunluğu farklılıkları var. TL banknotlarda emniyet şeridi ön yüzde, YTL banknotlarda ise arka yüzde yer alıyor. TL banknotlarda seri ve sıra numaraları ön yüzde, YTL banknotlarda ise arka yüzde bulunuyor. TL banknotlarda, 1 milyon TL hariç, her iki yüzde kabartma baskı bulunmakta, YTL banknotlarda ise sadece ön yüzde yer alıyor.

YTL’nin ‘yeni’si iki yılda kalkacak

MB Başkan Yardımcısı Binay, Yeni Lira’daki ‘yeni’ ibaresinin 2007-2008 gibi kalkacağını belirterek, banknot basımının Haziran’a kadar süreceğini kaydetti.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, Yeni Türk Lirası’ndaki (YTL) ‘yeni’ ifadesinin kalkışının, 2007-2008 yıllarında olabileceğini söyledi.

Binay, YTL’den “yeni” ifadesinin ne zaman kalkacağından Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğunu kaydetti.
AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2005 Cumartesi 13:56:39
Güncelleme :2 Ocak 2005 Pazar 13:44:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?