19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Türkiye'den Kıbrıs'ı tanıma taahhütü bekleniyor

Hollanda’nın yürüttüğü Avrupa Birliği dönem başkanlığına yakın bir kaynak, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ni “de fakto” tanımayı Brüksel zirvesinden önce taahhüt etmesini beklediğini söyledi.

Reuters haber ajansına göre kimliğini açıklamayan kaynak, “Önemli olan Türkiye’nin Ankara anlaşmalarının ek protokolünü imzalamaya hazır olması” dedi.

AB, ek protokolün, geçen mayıs başında AB’ye katılan üyeleri kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor. Rum kesimi 10 yeni üye arasında bulunduğu için Ankara’nın protokolü imzalaması, Rum yönetimini “de fakto” tanıması anlamına gelecek.

Aynı kaynak, Türkiye’nin bunu reddetmesi halinde ne olacağına ilişkin soruya, “Sorun çıkar, bu açık...” dedi.

KIBRIS RUM TARAFININ TALEBİ

16-17 Aralık zirve sonuç bildirisi taslağı için Rum yönetiminin önerdiği son Kıbrıs paragrafı açıklandı. Brüksel’den yayın yapan ABHaber.com sitesinin haberine göre, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin tutumundan cesaret alan Rumların, AB üyelerinin desteğini almaya çalıştığı Kıbrıs paragrafı şöyle:

’’AB Konseyi, AB’nin kuruluş prensipleri olan karşılıklı işbirliği, dostluk barış ve ayrımcılık yapmama ilkesi bağlamında Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilişkilerini hızla normalleştirme sürecini memnunlukla karşıladığını belirtir.

AB Konseyi aynı zamanda Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında düzgün ikili ilişkiler kurulmasını ve Türkiye’nin,Komisyon tarafından iletilen, Ankara Antlaşması Protokolünden doğan yükümlülükleri birliğe katılan yeni 10 üyeyi göz önünde tutularak, 2005 yılı ilkbahar zirvesine kadar yerine getirmesini bekler.’’

BARROSO: KIBRIS’I TANIMA KOŞUL DEĞİL

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimini tanımasının müzakerelerin başlaması için "koşul" olmadığını söyledi.

France 2 Televizyonu’na konuşan Barroso, Türkiye’nin AB’ye katılabilmesi için Birlik üyesi olan Rum kesimini tanıması gerektiğini, ancak bunun müzakerelerin başlaması için bir koşul olmadığını belirtti.

Buna karşın Barroso, Türkiye’nin Rum kesimini tanıyacağı umudunu dile getirirken, "Üyelerinden birini tanımadan bir kulübe üye olmak imkansızdır. Umarım Türkiye bunu en kısa sürede yapar" dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 17:49:40
Güncelleme :16 Aralık 2004 Perşembe 00:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?