18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye'nin AB üyeliği Fransa'da tartışıldı

Fransa Parlamentosu'nda düzenlenen "Türkiye Avrupalı mıdır? Müslüman Türkiye, AB için bir tehdit olabilir mi?" konulu seminerde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci tartışıldı.
Düzenlenen "Türkiye Avrupalı mıdır? Müslüman Türkiye, AB için bir tehdit olabilir mi?" konulu seminere, Ortadoğu ve Kafkasya uzmanı Fransız araştırmacı Olivier Roy ve UMP Milletvekili Pierre Lelouche konuşmacı olarak katıldı.
Olivier Roy, Türkiye'deki mevcut hükümetin AB için asla tehlike olmayacağını, fakat Kemalist milliyetçilerin tehlike oluşturabileceğini öne sürdü. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nı hatırlatan Roy, "Sosyal Demokrat Bülent Ecevit, Kıbrıs'ın yarısını almak için 1974'te savaşa girdi. Bugün, AB içinde tehlike olabileceği iddia edilen ılımlı İslami iktidarın sahibi Recep Tayyip Erdoğan ise Kıbrıs'ta barış için büyük mücadele verdi ve Annan Planı'na 'Evet' dedi. Aynı Erdoğan hükümeti, Kürt konusuna daha ılımlı yaklaştı ve Kürtçe yayına yeşil ışık yaktı. Kemalist milliyetçiler bunu asla istemezler" dedi.
"Demokrasi mi? Yoksa laiklik mi?" diye soran Roy, "Rusya da laik ama demokrasi yoktu. Erdoğan, kızlarını ABD'de okutuyor. Demokrasi ve modernizme karşı değil. Kopenhag kriterlerini yerine getirmek için reformları çok hızlı bir şekilde yapıyor. Bu demek oluyor ki, AB içinde uyumlu bir ülke olma sinyalleri veriyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin nüfusunun yüzde 98'inin Müslüman olmasına rağmen İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerinde faal kiliselerin bulunduğunu belirten Roy, "Afganistan'da yalnız Fransız veya yabancı askerler için mobil kilise bulunurken, Türkiye'de yıllardır yerleşik kilise mevcuttur. Türkiye Müslümanlarıyla Arap alemindeki Müslümanları birbirine karıştırmamak gerekir" dedi. Olivier Roy, "Benim eşim Türk ama Hristiyan, yani Süryani. Türkiye'de olduğu zaman asla dininden dolayı baskı görmediğini her zaman açık ve net bir şekilde söyler. Böyle bir ülkenin AB dışında bırakılması asla düşünülemez" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE ENGEL KONULMAMALI"
İzleyiciler arasındaki Yunan bir çift de söz alarak Türkiye'nin AB üyeliğine engel konulmaması gerektiğini ifade etti. Çifti alkışlayan davetliler arasındaki bir Fransız bayan ise "Yıllardır tatilimi Türkiye'de geçiriyorum ve Fransa'da birçok Türk arkadaşım ve dostum var. Türkiye, bazı Fransız siyasilerin oy uğruna kötülemeye çalıştıkları gibi bir ülke değildir. Türkler,
öyle veya böyle AB içinde yer alacaklardır. Kimsenin bunu engellemeye hakkı yok" diye konuştu.
Milletvekili Pierre Lelouche ise kendi partileri de dahil olmak üzere bazı sağ partilerin başta Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktıklarını hatırlattı. Lelouche, "Bundan son derece rahatsız olduğumu parti başkanı Alain Juppe'ye açık ve net bir şekilde söyledim. Hissi davrandığını, gerçekleri bilerek inkar etmeye varan bir tavır içinde olduğunu ve kendileriyle aynı görüşü benimsemediğimi ifade ettim. 'Benim oyum Türkiye'nin lehine olacaktır' dedim. Türkiye Avrupalı'dır ve AB'ye üye olması kaçınılmaz" şeklinde konuştu.
TANSU SARITAYLI - PARİS (İHA)
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2004 Pazartesi 22:15:47
Güncelleme :31 Mayıs 2004 Pazartesi 22:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?