19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Türkiye'nin AB üyeliği uzun vadeden de uzak

Financial Times, ’’Türkiye’nin AB yolunun İstanbul boğazından bile uzun göründüğünü’’ öne sürdü. Le Figaro’daki bir kamuoyu araştırmasına göre ise Fransızlar kısa vadede Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakmıyor.

Gazete, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili son olarak Fransa’da iki bakan tarafından ortaya atılan referandum fikrinin, sürecin zorluğunu bir kez daha ortaya koyduğunu savundu.

Financial Times , ’referandum fikrinin kabul edilmesi durumda dahi, oylamanın, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin tamamlanmasından önce yapılamayacağını’ yazdı.

Türkiye Fransa’nın vetosuna takılabilir

’Müzakerelerin en az 10 yıl süreceği’ görüşü dile getirilen haberde, ’’Türkiye’nin bütün sorumluluklarını yerine getirse bile Fransa’nın vetosuna takılabileceği’’ belirtildi.

’Aslında referandum fikrinin ortaya atılmasının Fransız seçmeniniiknaya yönelik bir girişim olarak göründüğü’ belirtilen haberde, ’’seçmene, süreç dışında bırakılmadığı izleniminin verilmek istendiği’ ifade edildi.

Haberde ayrıca, ’Aralık ayında Brüksel’de Türkiye’ye yeşil ışık yakılacağına dair yaygın bir inanış bulunduğu’ vurgulandı.

Fransızların yüzde 56’sı kısa vadede Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakmıyor

Fransız Le Figaro gazetesinde yayımlanan bir kamuoyu araştırması da, Fransız halkının Türkiye’nin üyeliğine kısa vadede ’hayır’, uzun vade de ’evet’ dediğini ortaya koydu.

Ankete göre, Fransızların yüzde 56’sı kısa vadede Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak ancak aynı anket, Fransızların yüzde 63’ünün, uzun vadede ’gerekli ekonomik ve siyasi çabaları gostermesi koşuluyla’ Türkiye’nin üyeliğine ’evet’ dediklerini ortaya koydu.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2004 Salı 12:25:11
Güncelleme :28 Eylül 2004 Salı 17:13:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?