17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye´nin AB üyeliğine Rum vetosu

Güney Kıbrıs’ta yapılan bir anket, Rumların yüzde 62’sinin Türkiye’nin Rum Yönetimi’ne karşı tanınma ve asker çekme de dahil çeşitli taahhütlerde bulunmaması halinde, ülkelerinin Türkiye’nin AB üyeliğini veto etmesini desteklediğini ortaya koydu.

Türkiye’nin Kıbrıs’tan asker çekmesi durumunda vetoların oranı yüzde 34’e düşüyor ve yüzde 61’lik kesim vetoya karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 45’i ise vetonun referandum yoluyla halk tarafından belirlenmesini istiyor.

Simerini gazetesi tarafından Rum Araştırma Merkezi ve ’Cyprus College’a yaptırılan ankete 700 kişi telefonla katıldı.

19-22 kasım tarihlerinde yapılan anketin sonuçlarına göre, ankete katılan her 10 kişiden 6’sı AB’nin 17 aralıkta Türkiye’ye müzakere tarihi vereceğine inanıyor.

Çeşitli taahhütler oranı değiştiriyor

Anket, Türkiye’nin çeşitli taahhütlerine göre vetoya destek verenlerin oranının düştüğünü gösterdi. Ankete katılanların yüzde 52’si, ’Türkiye’nin Güney Kıbrıs ile Gümrük Birliği’ne gitmesi durumunda’ dahi veto uygulanmasına destek verirken, Türkiye’nin ’aşamalı olarak Kıbrıs’tan asker çekmeyi taahhüt etmesi’ halinde bu oran yüzde 34’e düşüyor ve yüzde 61’lik bir kesim bu durumda veto uygulanmasına karşı olduğunu belirtiyor.

Ankete göre, ’Türkiye’nin Rum yönetimini resmen tanıması’ durumunda veto taraftarlarının oranı daha da düşürerek yüzde 28 oluyor.

Türkiye’nin müzakere tarihi almasının Kıbrıs sorununa etkisi

"Türkiye’nin müzakere tarihi alması durumunda Kıbrıs sorununun çözümü olasılığının nasıl olacağı?’’ sorusunu katılımcıların yüzde 41’i ’aynı’, yüzde 29’u ’daha kötü’, yüzde 26’sı ise ’daha iyi’ diye yanıtladı.

Veto kararı referandumla belirlensin tartışmaları

’Veto kararının kimin tarafından alınması gerektiği’ sorusuna katılımcıların yüzde 45’i ’’referandum sonucunda halk tarafından’’, yüzde 28’i ’Rum Ulusal Konseyinin çoğunluğu tarafından’ ve yüzde 26’sı da ’Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos tarafından’ şeklinde yanıtladı.

Bu sonuç, Kıbrıslı Rumların veto konusunda referandum uygulanmasından yana olduğunu ortaya koyuyor.

Kıbrıs’ta çözüm Annan Planı’nda mı?

Ankette, ’Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorununun çözümünü, Annan Planı mı yoksa başka bir çözüm zemininde mi istemesi gerektiği’ şeklindeki soruya karşılık da yüzde 55 oranında katılımcı ’Annan planının görmezden gelinerek yeni bir zemin bulunması’, 38’lik bir kesimse ’Annan planında iyileştirmeler yapılarak çözüm aranması gerektiği’ görüşünü benimsedi.
AA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 19:04:18
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 12:07:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?