20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türkiye'nin arabuluculuk girişimine ABD'den destek

Basın toplantısı düzenleyen Boucher, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapmasına ABD'nin tavrı ile ilgili bir soruya, "ABD, barış girişimi sürecinde arabuluculuk yapacak ülkeye yardımcı olmaya ve destek vermeye hazırdır" şeklinde cevap verdi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Washington'da temaslarına devam ettiğini hatırlatan Boucher, görüşmelerde bu konunun da ele alınacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bugün ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'la görüşeceğini belirten Boucher, konunun muhtemelen bu görüşmede de ele alınacağını ve talep edilmesi durumunda ABD'nin yardımcı olmaktan kaçınmayacağını kaydetti. 
Irak Geçici Hükümet Konseyi'nde Kürt üyelerin de bulunduğunu hatırlatan Boucher, Konsey'de tüm Irak halkını temsil eden tek bir hükümet kurulması kararı alındığını sözlerine ekledi. Kararda Kürtler de dahil olmak üzere ülkedeki tüm etnik grupların imzasının olduğunu söyleyen Boucher, Irak'ta bu kararın uygulanması üzerinde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Kürtlerin Irak'taki statüsünün halen tartışma konusu olduğunu belirten bir gazeteciye cevap veren Boucher, "Kürtler, Kürt liderler hükümetin üyeleridir. Diğerleri gibi ülkedeki sürecin ve doğal olarak tartışmaların bir parçasıdırlar" şeklinde konuştu.
EVRİM ÖCAL - WASHİNGTON (İHA)
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2004 Perşembe 12:50:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?