20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türkiye'nin Avrupa'da ayak sesleri

Sarkozy Erdoğan'ı Akdeniz Birliği'ne davet etti. NATO Türkiye ile daha güçlü savunma işbirliği içinde olunması gerektiğini
açıkladı. Fransa, NATO'nun askeri kanadına dönmek için Türkiye'nin yeni stratejik gücünün önünde çıkış yolu arıyor.

Türkiye'nin Avrupa'da oluşan yeni stratejik materyalleri kullanma potansiyeli NATO'da ses getirdi. Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönme hazırlığına Türkiye'nin Sarkozy faktörü nedeni ile koyacağı olumsuz tavır NATO'yu endişelendiriyor. Konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in açıklamaları dikkat çekeci.

Scheffer'in "Türkiye'nin Yunanistan’la sorunları yüzünden Avrupa'nın savunma çabalarına daha büyük rol oynamasının engellendiği" açıklamasının ardında bu sebep yattıyor. Stratejistler NATO Türkiye ile savunma alanında bağlarını neden güçlendirmek istiyor? Daha önce böylesi bir güç birliği ittifak arasında yok muydu? gibi sorulara cevap arıyor.

Sarkozy'nin 14 Temmuz'da tanıtımını yapacağı Akdeniz Birliği projesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı davet etmesinin arkasında Fransa'nın yeni Türkiye stratejisi olduğunu belirten gözlemciler, Fransa'nın NATO sözcülerini kullanarak Türkiye'nin kendi hakkındaki olumsuz tutumundan vazgeçmeye razı edilmesini istiyor. Bu amaçla Erdoğan'ı arayan Sarkozy, Türkiye'nin yeni stratejik konuşlanması ile bağlarını güçlendirmek istediği yorumu yapılıyor.

AVRUPA SANAYİ AJANSI

NATO'nun Türkiye'ye karşı sıcak ilişkiler geliştirme istediği Yunanistan ile Türkiye arasındaki sorunlardan kaynaklanmadığı belirten startejistler, bu sorunları Brüksel'in içseleştirerek Avrupa'nın sorunu haline getirmesinin diplomaside yeni bir değerlendirme siyaseti olduğunun belirtiyorlar. Fransa'nın NATO sekreteryasını kullanarak, Atina'nın ise, Kıbrıs'la ilgili Türk tarafının elini güçlendiren yeni süreçle ilgili olarak Türkiye ile Brüksel üzerinden iyi ilişkiler geliştirmek için büyük bir çaba içine girdiklerini belirtiyorlar.

TÜRKiYE’NiN AVRUPA’DA AYAK SESLERİ

AB sürecini bombalamak için daha önce diplomatik nezaket bile gözetmeyen Fransa'nın Akdeniz Birlği davetinin ardından NATO Genel Sekreteri Scheffer'in önemli bir rol oynadığı belirtiriliyor. NATO'nun Paris'teki bir konferansında Türkiye'yi Avrupa Sanayi Ajansı'na davet edilmesi ve ardından müttefik ülkelerden "Avrupa ile Ankara'nın savunma çabalarına daha fazla destek vermesini" talep etmesi Türkiye'nin son tahlilde önemli bir stratejik konuşlanma içinde olduğunu gösteriyor.

...
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 02:21:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 92.72.91.xxx Tarih : 9.07.2008 12:10:31

BEN HABERIN ICERIGINDE GIZLI KALAN AKDENIZ BIRLIGINI ÖN PLANA ALMAYI DÜSÜNÜYORUM BU SADECE TÜRKIYEYI AVRUPA BIRLIGINDEN ALIKOYMAK BEN SICAK BAKMIYORUM BU AKDENIZ BIRLIGINE YANI ÖNCE AVRUPA BIRLIGI KESINLESSIN SONRA AKDENIZE ÜLKE OLARAK BAKALIM YOKSA FRANSANIN ISTEGI ILE YAPAR ISEK ELALEME GÜLÜNC DURUMA DÜSERIZ SAYGILAR