23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye’nin basın özgürlüğü utancı

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün yayınladığı basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 167 ülke arasında, Ruanda’yla aynı sırayı paylaşarak 113’üncü oldu.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yayınlanan iki rapora göre ise, 2004’te 53 gazeteci görev başında öldürüldü. Gazetecileri Koruma Komitesi, Filipinler’in gazeteciler için en tehlikeli ülke olduğunu açıkladı.

Bu yıl 15’incisi kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü gününde iki uluslararası meslek kuruluşunun yayınladığı çalışmalar çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

2004’TE 53 GAZETECİ ÖLDÜ

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporuna göre, 2004’te 53 gazeteci görev başında uğradığı saldırılar sonucu öldü.

107 gazetecinin de mahkum olduğu belirtilen rapor geçen yıl gazetecilerin en çok yaşamını yitirdiği ülkenin Irak olduğunu saptıyor.

Raporla birlikte yayınlanan basın özgürlüğü sıralamasındaysa Türkiye yine alt sıralarda kaldı. 167 ülke arasında yapılan değerlendirmede, Türkiye 113’üncülüğü Ruanda’yla paylaştı.

DANİMARKA İLK SIRADA

Sıralamada ilk üç sırayı Danimarka, Finlandiya ve İzlanda alırken Myanmar, Küba ve Kuzey Kore son üç sırada kalan ülkeler oldu. Örgüt değerlendirmeyi gazetecilere yapılan doğrudan saldırılar ve sansür soruşturma gibi baskı unsurlarını gözönüne alarak yapıyor.

Listenin oluşturulmasında sadece devlet politikaları değil ordu ve yasadışı örgütlerin baskısı da hesaba katılıyor. Gazetecileri Koruma Komitesi ise, son beş yılı kapsayan çalışmasında 190 gazetecinin görev başında öldürüldüğünü belirtti. Son beş yıldır dünyada gazeteciler için en tehlikeli ülkenin Filipinler olduğu saptamasında bulunan rapora göre bu ülkeyi Irak, Kolombiya, Bangladeş ve Rusya izliyor.

EN TEHLİKELİ ÜLKE FİLİPİNLER

Rapora göre, bu gazetecilerden büyük çoğunluğu tehlikeli bölgelerde haber takip ederken rakip grupların ateşi arasında kalarak değil, yazdıkları haberler nedeniyle silahlı ve bombalı saldırılara hedef olarak öldü. Bu şekilde öldürülen gazetecilerin yüzde 85’inin katilleri de cezalandırılamadı.

Rusya’da ise aynı dönem içinde yolsuzluk ve suç örgütlerini araştıran yedi gazeteci silahlı saldırılar sonucu hayatını kaybetti.


AA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 23:55:57
Güncelleme :3 Mayıs 2005 Salı 23:58:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?