26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Türkiye'nin 'doğal buzdolabı'

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde 700 yıllık çınar ağaçlarının altında bulunan Yerküpe mağarasında hava sıcaklığı 5 dereceye kadar düşüyor.

 

Menteşe Belediye Başkanı Mesut Karataş, 980 metre rakımlı Beşpınar yaylasında bulunan mağaranın yer altı sularının kireç taşlarını aşındırmasıyla oluştuğunu, 100 metre uzunluğundaki mağaranın içinde galeriler, dereler ve küçük göletler bulunduğunu bildirdi.

Mağaradaki serin ortamdan yararlanmak isteyen turistler için girişi kolaylaştırdıklarını ifade eden Karataş, mağaraya çıkan yollar ve merdivenler ile ışıklandırma yapılarak ziyaretçilerin daha rahat gezmesinin sağlandığını kaydetti.

Karataş, mağarayı yılda yaklaşık 20 bin turistin ziyaret ettiğini ifade ederek, "Mağara, doğal sit alanı olarak koruma altına alındı. İçindeki havuzlar farklı bir görünüme sahip. İçleri suyla dolu olan havuzların boyutları ve derinlikleri, bulunduğu bölgeye göre değişiyor. Mağaranın hemen üzerinde bulunan düzlük ise 700 yıllık çınar ağaçlarının altında piknik ve güreş alanı olarak kullanılıyor" dedi.

DOĞAL BUZDOLABI GİBİ
Yerli ve yabancı turistlerin bölgede 40 dereceye yaklaşan sıcakta bunaldığını ifade eden Karataş, "Mağarada sıcaklığın 5 dereceye kadar düşmesi turistlerin ilgisini çekiyor. Beldemize gelen yerli ve yabancı turistler, hava çok sıcak olursa mağaraya girerek serinliyorlar. Mağara, adeta doğal bir buzdolabı özelliğine sahip" dedi.

Marmaris’ten "18. Menteşe Yerküpe Beşpınar Yağlı Güreşleri"ni izlemek için gelen Rus turistler de, "Dışarıda yaklaşık 35 derece sıcaklık var fakat mağaranın içerisine girince üşüyoruz. Ayrıca mağaranın içinde bulunan sarkıt ve dikitler görülmeye değer" diye konuştular.
 

AA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2010 Pazar 17:02:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?