23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'Türkiye’nin gurur savaşı'

AB’nin yaşadığı kriz çerçevesinde İtalyan basını, Türkiye-AB ilişkilerini analiz etmeye devam ediyor.

La Repubblica Gazetesi’nde, "Türkiye’de Hayal Kırıklığı" başlıklı haberde AKP’den Şaban Dişli ile yapılan röportaja yer verildi. Gazete "Türkiye şimdi gururunu kurtarmaya çalışıyor. Chirac’ın frenlemesinden sonra genişleme, uzak bir hayal gibi görünüyor. Türkiye de bunu yavaş yavaş anlıyor. Hala inandığı Avrupa rüyasından yeni tokatlar yememek için gururunu kurtarmaya çalışıyor" diyerek Türkiye’de de, AB’nin artık genişlemeyeceğinin anlaşılmaya başlandığı iddia edildi. Dişli’nin "Belki de bir süre sonra, biz, halkımızın AB’ye girip girmek istemediklerini sormak için referandum yapacağız" sözlerini gazete, "Türkiye’nin gurur kurtarma operasyonu" olarak nitelendirdi.

Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gezisini ise, AB’den ümidin kesilmeye başlamasıyla ABD ile ilişkilerin yeniden güçlendirilmesi amacı taşıdığını ileri sürdü. Gazete, "ABD, Irak’ta yanında yer almayan Türkiye’ye karşı şüpheci yaklaşıyor" yorumunu yaptı.

Türkiye’de "depresif bir atmosfer" olduğunu savunan La Repubblica, "Kafkasya ve eski Sovyet ülkelerini içine alan eski projeler gündeme getiriliyor. Rusya, İran ve Çin ile ortaklıklardan söz ediliyor; ama her şey çok puslu. Depresif bir atmosfer var" diyerek, Türkiye’nin AB ile ilişkilerindeki son durumu değerlendirdi.

La Repubblica
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2005 Pazar 21:17:07
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 00:01:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?