22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

'Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı kalmayacak'

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türkiye’nin, AB müzakereleri çerçevesinde, ekonomik ve yapısal koşulları yerine getirdiği sürece IMF’nin mali desteğine ihtiyacı kalmayacağını bildirdi.

Vorkink, Türkiye’nin, müzakere süreci çerçevesinde, ekonomik kriterleri yerine getirdikçe, diğer AB üyesi ülkelerde olduğu gibi sadece IMF’nin rutin olağan denetimlerine tabii olacağını söyledi.

STAND-BY’IN FAYDASI

Türkiye’nin IMF ile yeni bir stand by’a gitmesinin en önemli amacının, Hükümetin ekonomide istikrarı sürdüreceğine dair kararlılığını, ulusal ve uluslararası düzeyde göstermek istemesi olduğunu işaret eden Vorkink, IMF’den alınacak krediden çok, Türkiye’nin, üç yıl daha IMF ile kendisini bağlamasının ekonomideki kararlılığını göstereceğini, bu sürecin Türkiye’yi AB’nin ekonomik kriterlerine daha da yaklaştıracağını ifade etti.

Vorkink, “Ayrıca, AB ile müzakerelere başlayan bir ülkenin IMF ile de bir program yürütmesi, yabancı yatırımcıların (Türkiye’nin ekonomik programında değişiklik yapmayacağını göstermesi nedeniyle) daha çok Türkiye’ye gelmesine katkıda bulunur” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE İÇİN GEREKLİ REFORMLAR

Türkiye için orta ve uzun vadede gerekli reformları, “Kamu Yönetimi Reformu, Mali Sektör Reformu, Sosyal Güvenlik Reformu, Eğitim Reformu ve İstihdam Piyasası Reformu” olarak sıralayan Vorkink, şöyle devam etti:

“Etkin ve şeffaf bir yönetim sistemini amaçlayan Kamu Yönetimi Reformu, yolsuzlukların en aza indiği etkin bir kamu yönetiminin yanı sıra mahalli idarelerin güçlendirilmesini de amaçlıyor.

İkinci olarak Mali Sektör Reformu, bankaların, sermaye piyasasının ve sigorta kuruluşlarının daha iyi ve sağlıklı çalışmasını hedefliyor.

Sosyal Güvenlik Reformu, Eğitim Reformu, İstihdam Piyasası Reformu, Türkiye’nin önemli reformları olacak. Bu reformlar, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde daha kalifiye bir işgücüne sahip olmasını sağlar.”

KDV’NİN İNDİRİLMESİ

"Hükümetin, özellikle eğitimdeki KDV’yi indirmesi çok olumlu bir gelişme” diyen Vorkink, Türkiye’nin geleceğinin eğitimde olduğunu, nüfusun daha çok kesiminin eğitim
AA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2005 Pazar 16:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?