23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye`nin `Metal Fırtına`sına ABD`den yanıt

Türkiye`nin ABD tarafından işgal edilmesi senaryosuna dayanan ``Metal Fırtına`` kitabına, ABD`den yanıt gecikmedi. Allan Topol adlı yazar, ``Düşmanımın Düşmanı`` adlı kitabında, Türkiye`de uçağı düşen ABD`li bir pilot nedeniyle başlayan krizde, ABD`nin Türkiye`yi bombalamadan önce verdiği 10 günlük sürede yaşananları kurguladı.

Türkiye ve ABD arasında yaşanan gerginlik, kurmaca edebiyat dünyasında yankı bulmaya devam ediyor. Orkun Uçar ve Burak Turna`nın yazdığı, Türkiye`nin ABD tarafından işgali senaryosuna dayanan ``Metal Fırtına``nın etkisi sürerken, bu kitaba yanıt, ABD`li yazar Allan Topol`dan geldi.

``TÜRK HAPİSHANESİ`` SENARYOSU BİR YERLERDEN TANIDIK

ABD`de yayınlanan Washington Post gazetesinde de okuyucuya tanıtılan ve tavsiye edilen kitap, ``Geceyarısı Ekspresi``nden bu yana Türkiye karşıtı tüm çevrelerin kullandığı bir tema olan ``Türk hapishanesi`` temasını barındırıyor. Kitap vurularak düşen bir ABD savaş uçağının pilotunun, hiç de ``dostane olmayan`` bir Türk hapishanesine girmesiyle başlıyor. Pilotun, ABD`nin Cumhuriyetçi Başkanı`nı mali olarak destekleyen işadamı Terry McCallister`in oğlu olmasının yanı sıra, işin içine bir de İsrail istihbarat birimi MOSSAD girince durum iyice karışıyor.

BREZİLYA DİZİSİ TADINDA AKRABALIK İLİŞKİLERİ

Pilot`un kızkardeşinin nişanlısının ağabeyi olan Jack`in, Paris`te şarap işiyle uğraşıyor gözükmesi ama aslında MOSSAD için çalışması, kardeşinin, düşen pilotu bulması için kendisine baskı yapmasına yol açar. Ancak Jack, pilotun babası işadamı McCallister`in, okul yıllarında kız arkadaşını elinden almış olmasının getirdiği nefretle başta bu işe yanaşmaz.

Diğer yandan, McCallister Beyaz Saray`a baskı yapmakta ve ``Türkler`i Taş Devri`ne geri döndürecek`` bir bombalama yapılması için ABD Başkanı`nı ikna etmeye çalışmaktadır. Savunma Bakanı`nın buna bir itirazı yoktur, Dışişleri Bakanı ise ``pısırık``tır. Sadece iki kadın olan Başkan Yardımcısı ve Merkezi İstihbarat Direktörü ``mantığın sesi`` olurlar. Mücadelelerin ardından Türkiye`yi bombalama planı, Türkiye`nin pilotu geri vermesi için 10 gün ertelenir. Bu on günlük süre ise Jack`a bir kurtarma operasyonu için gerekli süreyi sağlayacaktır.

YOLCULUK KİTABI TAVSİYESİ

Topol`un, eski bir avukat olmasına karşın, kaleme aldığı romanların ``mahkeme melodramları`` olmadığına dikkat çeken Washington Post, Topol`un ``eski moda `uluslararası entrika` kulvarı``nda olduğunu yazdı. Gazete, yazarın kitaplarını ``her işadamının, terminaldeki gazete büfelerinden alabileceği ve böylece uzun eve dönüş uçuşlarını kolaylaştırabileceği`` kitaplar olarak tavsiye etti


ANKA/SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 15:46:46
Güncelleme :21 Şubat 2005 Pazartesi 15:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?