17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Türkiye'nin üyeliği çantada keklik değil'

Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin AB üyeliğinin "çantada keklik" olmadığını söyledi.

Hükümet sözcüsünün açıklamasına göre, Chirac bugünkü bakanlar kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile ilgili sonucun önceden belli olmadığını belirterek, "AB’ye katılmak için Türkiye adım atacak, AB Türkiye’ye ayak uyduracak değil" dedi.

Chirac, bütün şartları yerine getirdikten sonra Türkiye’nin üyeliğinin, Avrupa ve Fransa’nın yararına olacağına inandığını da yineledi.

Fransız devlet başkanı, Türkiye’nin muazzam çaba harcaması gerektiğini, üyeliğin zaman gerektirdiğini de kaydederek, müzakerelerin "en az 15 yıl kadar" süreceğini söyledi.

Chirac, bakanlara hitap ederken üç "hipotez" üzerinde durdu. Türkiye’nin reform çabalarının, zamanı geldiğinde üyelik antlaşmasıyla sonuçlanabileceğini ve Fransa’da referandumla onaylanabileceğini anlatan Chirac, ikinci hipotezi dile getirirken, görüşmelerin sonuçsuz kalabileceği ve sürecin kesintiye uğrayabileceği yorumunu yaptı. Chirac, sonuncu senaryoya göre de müzakerelerin ilerleyeceğini, ama ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini ve Türkiye ile AB’nin, anlaşarak üyelik dışında bir çözüm bulabileceğini anlattı.

PARİS - AA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 16:21:39
Güncelleme :27 Ekim 2004 Çarşamba 17:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?