18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Türkiye'ye adil davranılmalı’

AB Dönem Başkanlığını yürüten Hollanda’nın Başbakanı Jan-Peter Balkenende, ’’Avrupa Birliği, Türkiye için, oyunun kurallarını değiştirmemelidir ve Türkiye’ye adil davranmalıdır’’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelen AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan-Peter Balkenende, Birlik içinde hala, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyumu, özgürlükler, din ve ticaret alanlarında endişeler olduğunu dile getirdi.

Balkenende, Türkiye ile Avrupa Birliği’nin geriye dönüşü olmayan bir sürece girdiğini de sözlerine ekledi. Ancak, Türkiye’ye tam üyelik yerine ’imtiyazlı ortaklık’ seçeneğinin önerilmemesi gerektiğini vurgulayan
Hollanda Başbakanı, "Türkiye 1999’dan bu yana AB’ye aday bir ülkedir. Bu oyun, kurallarına göre adil bir şekilde oynanmalıdır. AB olarak oyunun kurallarını değiştirmemeliyiz" diye konuştu.

Erdoğan: "Tek hedef, tam üyelik"

Başbakan Erdoğan ise, Türkiye’nin Kopenhag kriterleri yerine getirdiğini ve masa üzerinde eksiklik kalmadığını belirttti. Erdoğan, müzakerelerin geciktirilmeden ve tam üyelik hedefiyle başlatılması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, ’’1963 Ankara Antlaşması ile 41 yıldır süren bir süreçte, 2002 Kopenhag zirvesinden sonra, çok önemli bir zirve toplantısı öncesine gelmiş bulunuyoruz’’ diyerek, AB devlet ve hükümet başkanlarının, Kopenhag zirvesinde, siyasi kriterlerin yerine getirilmesi halinde, aralık 2004’te, gecikmeksizin Türkiye ile müzakerelere başlamasına yönelik karar aldıklarını hatırlattı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 00:24:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?