18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye'ye işkence uyarısı geliyor

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlama konusunda alacağı karar bugün de İngiliz gazetesi Independent’ın sayfalarında tartışılıyor.

Gazete "Avrupa Türkiye’ye işkenceden kurtulmak zorunda olduğu uyarısı yapacak" diyor.

Independent’a göre gelecek hafta yayınlanacak iki rapor ’dikkatle dengelenmiş’ ifadeler içeriyor. İlerleme raporunda "Komisyon müzakerelere başlaması tavsiyesinde bulunacak ama diğer aday ülkelere göre daha katı şartlarla..."

"Komisyon’un Ankara’ya belirli siyaset alanalarında yeterli ilerleme sağlanmazsa herhangi bir noktada müzakereleri kesebileceği uyarısına yer vermesi güçlü bir olasılık. Hazırlanan etki değerlendirmesi raporunda ise rakamlar yuvarlak; sadece genişlemenin takviminin tam hesap yapmayı imkansız kıldığı belirtiliyor."

Ancak gazeteye göre Avrupa Komisyonu, hangi noktalarda ilerleme istediği konusnda gayet net bir tavır sergiliyor:

Komisyon’a göre "Hükümet işkenceye karşı sıfır hoşgörü siyasetini ciddiyetle uyguluyor ancak işkence ve kötü muamele olayları sürüyor ve bunları ortadan kaldırmak için daha fazla çaba gerekecek. Rapor eşitsizliğin giderilmesi yolundaki mücadelenin sınırlı kaldığını ve Türkiye’de yolsuzluğun hala çok ciddi bir sorun olduğunu belirtiyor."
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 11:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?