21
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

´Türkiye´yi AB´ye neden kabul etmek gerekiyor?´

Fransız ’Le Monde’ gazetesi, Fransız aydınlarının Türkiye’ye destek mesajlarını içeren, "Türkiye’yi neden kabul etmek gerekiyor?" başlıklı bir makale yayımladı.

Bir grup Fransız aydın ve yazar tarafından kaleme alınan makalede, Avrupa’nın dünya çapında bir rol üstlenmek istemesi halinde bunun mutlaka Türkiye’ye dayanması gerektiği dile getirildi.

Sosyologlar Edgar Morin ve Alain Touraine, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün eski başkanı Jean-Christophe Rufin ve yazar Guy Sorman, Türkiye’nin, Avrupa’nın dünya politikasında önemli rol üstlenmesi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar Avrupa ve Asya’nın süper güçlerinden biri olduğu hatırlatılan yazıda, Türkiye’yi kabul edip etmemenin sadece Avrupa içi sorunlara bakarak çözülemeyeceği, Ortadoğu’yla ilgili yaklaşımlarda Türkiye olmadan bir yere varılamayacağı da dile getirildi.

İslam’a açılmak için Türkiye

Makaledeki en çarpıcı noktalardan biri de ’Avrupa’nın dünyada önemli bir güç olabilmesi için Türkiye’nin gerekliliği’ne değinilmesiydi.

Makalede Türkiye, "ABD’nin güce ve rakibini yok etmeye yönelik politikalarına alternatif olarak, İslam dünyasıyla ilişki kurulmasında önemli bir basamak" olarak gösterildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2004 Pazar 14:11:59
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 00:09:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?