17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Türkiye’yle ilgili karar kapalı verilmemeli’

Berlin - AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili kararın kapalı kapılar ardında verilmemesi gerektiğini söyledi.

Barroso, "Avrupa’daki insanlar bu konuda geniş çaplı bir tartışma bekliyorlar. Bu konuda halkoylaması yapılıp yapılmamasına üye ülkelerin kendileri karar verecekler" dedi.

Barroso, Türkiye’nin üyeliğinin AB’yi nasıl değiştireceği sorusuna, "Önce Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlaması gerekiyor. Türkiye, ancak tüm siyasi ve ekonomik kriterleri yerine getirdiği takdirde AB üyesi olabilir. Bunun için de Ankara’yı Avrupa’ya daha da yaklaştıracak reformlara ihtiyaç var" diye konuştu.

Avrupa’nın bir "süper güç" olacağına inandığını ifade eden Barroso, "Genişleyen AB’nin güçlü ve inandırıcı bir komisyona ihtiyacı var. Bu hedef için tutkuyla çaba harcayacağım ve günde 12 ila 15 saat çalışacağım" şeklinde konuştu.

Barroso, Irak’la ilgili olarak da, “Saddam Hüseyin rejimi ortadan kalkmasaydı nelerin olacağını bugün hiç kimse bilemez. Önemli olan geleceğe bakmak. Batı toplumuyla Irak krizine yol açan nedenler arasındaki derin uçurumu tümüyle ortadan kaldırmamız lazım. Avrupalılar, askeri, siyasi ya da ekonomik açıdan olsun Irak’ta istikrarın ve demokrasinin sağlanması için katkıda bulunmak durumundalar. Bunun dışında her türlü tutum uluslararası terörizmi cesaretlendirecektir” dedi.


AA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 00:12:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?