19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Türkler, Sözlerini Unutan ve Samimiyetsiz Bir Birliğe Katılmak İstiyor'

Türkiye`nin, AB ve Kıbrıs konularında verdiği sözleri yerine getirdiği vurgulanırken, AB`nin ``verdiği sözleri hemen unutan, yumuşak sözlerin altına zor tercihler dayatan, samimiyetsizliğini ortaya koyan bir birlik`` olduğu ifade edildi.
İngiltere`nin etkili gazetelerinden The Guardian`da, Peter Preston imzasıyla yer alan yorum yazısına göre, Kıbrıs`ta 24 Nisan`da yapılacak olan referandumda Türkler Annan Planı`nı kabul etse de Rumların referandumda ``evet`` oyu vermesi olasılığı oldukça zayıfladı.
Preston`un yazısında, Kıbrıs`ın birleşmeden AB`ye girmesinin, sadece Kıbrıslılar`ı ilgilendiren bir kriz olmayacağı belirtildi. Yazıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, ``tüm gayret ve prestijini çözüm yolunda ortaya koyduğu, Denktaş`ı kenara iterek, askerlerle karşı karşıya gelmeyi göze aldığı`` ifade edildi. Başbakan Erdoğan`ın ``çok daha yüksek bir ödülü hakettiği`` de öne sürüldü.
Yazıyı kaleme alan Preston, ``İslamcı bir partinin, Türkiye`yi AB`ye sokmak için`` yoğun bir mücadeleye giriştiğini yazdı. Preston, bütün üye ülkelerin liderlerinin de Türkiye`nin üyeliğini ilke olarak kabul ettiğini kaydetti.
Yazıda, Kıbrıslı Rumlar`ın referandumda olumsuz oy kullanması halinde, Türkiye`nin üyelik şansının iyice zayıflayacağı öne sürüldü. Yazıda, adada çözüm olmayacağı için, tam üye olmuş Rum Kesimi veya Yunanistan`ın, Türkiye`ye karşı vetoya başvurması ihtimalinin yüksek olduğunu da savunuldu.
Avrupa kamuoylarında Türkiye`nin üyeliğine sıcak bakılmayacağı iddia edilen yazıda, Türkiye`ye üyelik için verilen sözlerin unutulduğu da vurgulandı. Türkiye`nin üyelğinin kolay olmadığını belirten Preston, ``Papadopulos Türklere güvenilemeyeceğini söylüyor. Aksine, onlar sözlerini tutuyor. Verdiği sözleri hemen unutan, yumuşak sözlerin altına zorlu seçenekler dayatan, samimiyetsizliğini ortaya koyan bir birliğe katılmak istiyorlar`` diye yazdı.
Yazıda, Irak`ta, ``Batı`nın demokratik değerlerinin ışığı olacak bir İslam ülkesi`` oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Preston, Başbakan Erdoğan`ın Ama Erdoğan bu yolu kat ettiği de kaydedildi. Yazıda, Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olarak ``Tarihi bir mücadeleci, bir ışık. Onu hayalkırıklığına uğratırsak, utanan biz olacağız`` denildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 16:35:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?