19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Türkler Köln‘de terörü lanetledi

‘Barış için teröre karşı el ele’ adıyla düzenlenen mitinge, türbanlıdan türbansıza binlerce insan katıldı. Miting, bir cami ve bir katedralin önünden başlatıldı.

ALMANYA’nın Köln kentinde, Türk, Alman ve diğer uluslardan Müslüman, Hıristiyan ve farklı dinlere mensup 25 bin kişi, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) düzenlediği ‘Barış için teröre karşı el ele’ yürüyüşüne katıldı. DİTİB merkezine akın eden binlerce katılımcı, Rudolf Meydanı’na doğru yürümeye başladı. Köln dışından otobüslerle gelen yaklaşık 8000 kişilik bir grup da Köln Katedrali önünde toplanarak, konuşmaların yapılacağı meydana yürüdü. İslam’ın şiddet dini olmadığını haykıran yürüyüşçülere Kölnlüler de alkışlarla destek verdi.

CİHANDA DA SULH

DİTİB Başkanı Rıdvan Çakır, konuşmasında insan öldürmenin dini gerekçesi olamayacağını vurguladı. Almanya’da bu hassas dönemi fırsat bilerek huzuru bozmak isteyen provokatörlerin çıkabileceğini kaydeden Çakır, ‘Soğukkanlı olalım. Kanun dışı tepkilerden kaçınalım. Parolamız Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözleridir.’ dedi. SPD Milletvekili Lale Akgün de, ‘Biz Almanya’da çoğunluğuz, kökten dinciler değil. Şiddet ve aşırılıkla bizim işimiz yok’ dedi.

Canlar buluştu

Türk bayraklarına sarılmış türbanlı kızlardan, başı açık çağdaş kıyafetlisine kadar onbinlerce kişi, din adına yapılan terörü lanetlediler. Türklerin dışında Almanya’da yaşayan diğer Müslümanların da katıldığı yürüyüşte, Türkçe ve Almanca hazırlanmış, ‘Terörün dini olmaz’, ‘Teröre karşı koyalım, gelin canlar bir olalım’, ‘İslam Barıştır’ yazılı pankartlar yer aldı.

Onun için hep beraber

Hollanda’da İslam’da kadına yönelik şiddeti konu alan bir film çeken yönetmen Theo Van Gogh’un Faslı bir genç tarafından öldürülmesinin ardından, bu ülkedeki Müslümanlara ait bazı okul ve ibadethanelere saldırılar düzenlenmişti. Hollanda’da yaşanan bu gerginliğin Avrupa’ya sıçramaması için Türklerin öncülüğünde 25 bin kişi Almanya’nın Köln kentinde dün bir yürüyüş düzenleyerek terörü lanetledi.

İslamiyet parçamız oldu

YÜRÜYÜŞE Türk ve Alman politikacılar da yoğun ilgi gösterdi. Göç, Mülteciler ve Uyum Sorumlusu Marieluise Beck, konuşmasında, şiddet dalgasının Almanya’ya sıçramamasını isteyerek, ‘İslamiyet ve İslamcılık arasındaki farkı görmeliyiz. Köktendinciliğe karşı mücadele etmeliyiz’ dedi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da, ‘İslamiyet’i artık bir ‘Konuk işçi dini’ olarak göremeyiz. Bugün İslamiyet Alman toplumunun bir parçası olmuştur’ diye konuştu. Bavyera İçişleri Bakanı Günther Beckstein da, ‘Toplumumuzda İslam’ın genel bir kanıyla kötülenmesi ve terörizmle eş tutulmasına izin veremeyiz’ diye konuştu.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2004 Pazartesi 08:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?