18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Türkler’e serbest dolaşıma engel yok’

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Avrupa Anayasası`na göre, AB ülkelerinin Türkler`e serbest dolaşım hakkını yasaklayamayacağını belirterek, "Bu mümkün değil. Avrupa Anayasası serbest dolaşımı mutlak hak olarak düzenlemiş" dedi.

Burhan Kuzu, ANKA`ya konuyla ilgili bilgi verirken, gelecek hafta çarşamba günü komisyonda yapacakları toplantıda, Avrupa Anayasası`nı inceleyeceklerini ve Anayasa`da bu çerçevede ne gibi değişiklikler gerekeceğine, ters hükümler olup olmadığına bakacaklarını bildirdi.

Avrupa Anayasası`nın bir devletin kurucu anlaşması olduğunu belirten Kuzu, bu anayasayla ``AB denilen federal bir yapı`` oluşturmaya çalışıldığını vurguladı.

AVRUPA ANAYASASI HANTAL

Kuzu, Avrupa Anayasası`nın, 1 Kasım 2006`dan itibaren uygulanmaya başlayacağını belirterek, ``Bu anayasa 448 madde ve 36 protokolü olan bir metin. Bu kadar olması da hantallığa işarettir. Çok fazla hüküm var. Belki bunların uygulanmasında bazı problemler olabilir`` dedi.

Kuzu, Avrupa Anayasası`nda, azınlıklar konusunda sıkıntı çıkacağını sanmadığını, bunların alt kültür-üst kültür olarak düzenlendiğini söyledi.

Özgürlükler bölümünde sakatlar, çocuklar, yaşlıların durumu ve iltica meselesinde kısmen anayasada değişiklikler yapılması gerekeceğini bildiren Kuzu, bu anayasaya göre Türkiye AB üyesi olursa ``Ombudsmanlık`` sisteminin de getirilmesi gerekeceğini vurguladı.

SERBEST DOLAŞIMDA KALICI YASAK

Kuzu, Avrupa Anayasası`nda serbest dolaşım hakkının da geniş biçimde düzenlendiğini belirterek, ``Türkiye 3 Ekim`de müzakerelere başlayacak ve deniliyor ki, `Türkiye`ye serbest dolaşım konusunda kalıcı yasaklar koyabilirler. Türk halkının, Türk işçilerinin serbest dolaşım hakkı uzun süre yasaklanabilir` deniliyor. Bu mümkün değil. Avrupa Anayasası serbest dolaşımı mutlak hak olarak düzenlemiş. Birlik vatandaşları hem kendi ülkelerinin hem birliğin vatandaşı sayılıyor`` dedi.

``EGEMENLİK YETKİSİNDE DEĞİŞİKLİK GEREKEBİLİR``

Avrupa Anayasası ile ülkelerin yetkilerinin Birliğe devredildiğini anımsatan Kuzu, bu anayasa ile ülkelerin egemenlik yetkisine sınırlama getirildiğine dikkat çekti. Ancak her ülkenin egemenliği sınırlandığı için ülkelerin eşit duruma düştüklerini belirten Kuzu, Roma ve Paris anlaşmalarında da böyle olduğunu anımsattı. Kuzu, Avrupa Anayasası`ndaki hükümler doğrultusunda egemenlik hakkıyla ilgili değişiklikler yapmak gerekebileceğini kaydetti.

Kuzu, Türkiye`nin henüz AB`ye üye olmadığını ve bu nedenle şimdilik anayasasında değişiklik yapması gerekmediğini de söyledi. Komisyondaki toplantıda sadece durum değerlendirmesi yapacaklarını söyleyen Kuzu, üyelerin görüşlerini almak istediğini ve toplantının birkaç haftaya yayılabileceğini de kaydetti. Kuzu, bu toplantıdan sonra bildiri yayınlayabileceklerini de kaydetti.

ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 15:04:43
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 15:08:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?